• Sportivii de performanță care au avut COVID pot să doneze plasmă.
  • Pentru asta au de respectat o serie de proceduri impuse de Agenția Anti-Doping.
  • În regulamentul ANAD, re-infuzia sângelui este o procedură interzisă.

Sportivii de performanță care au avut COVID pot să doneze plasmă. Doar că trebuie să urmeze câțiva pași stricți, altfel riscă să se pună rău cu Agenția Anti-Doping.

Pe scurt, re-infuzia sângelui este o procedură interzisă, asta pentru că presupune prelevarea de sânge de la donator și separarea plasmei de globulele roșii din sânge.

Această procedură de manipulare a sângelui și a componentelor acestuia este interzisă, iar un exemplu în acest sens este cel al handbalistelor de la Corona Brașov.

17 jucătoare au fost suspendate după ce au apelat la terapia cu laser intravenos pentru a se recupera mai bine după efort și pentru a trata afecțiunile.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Revenind, sportivii care aleg să doneze trebuie să transmită mai multe documente de la banca de sânge sau clinica unde au efectuat procedura, inclusiv o declarație semnată de medic și detalii legate de volumul de sânge extras și reintrodus în sistemul circulator.

Sunt exemple de sportivi celebri care au depășit deja Covid-19. De la Simona Halep la Cristina Neagu și Larisa Iordache.

Fiecare dintre ele ar putea acum alege să doneze plasmă, cel puțin o dată.

Ce spune Agenția Națională Anti-Doping

„Este bine cunoscut faptul că donarea de plasmă presupune prelevarea de sânge de la donator și separarea plasmei de globulele roșii din sânge. Globulele roșii din sânge sunt apoi returnate (reinfuzate) donatorului, însoțite de fluid (infuzie).

Re-infuzia sângelui este motivul pentru care procedura se încadrează la secțiunea M1.1. din Lista Interzisă, referitoare la manipularea sângelui și a componentelor sângelui”, se arată în comunicat.

ANAD, la recomandarea Agenției Mondiale Anti-Doping, solicită sportivilor care aleg să doneze să furnizeze documentația medicală de la banca de sânge sau clinica unde s-a efectuat procedura.

Documentația trebuie să includă o declarație semnată de cadrul medical care efectuează procedura, alături de următoarele informații: detalii ale echipamentului sau sistemul utilizat, detalii cu privire la volumul de sânge extras și reintrodus în sistemul circulator, informații cu privire la procedeul de separare al sângelui, detalii cu privire la cadrul medical care efectuează procedura, precum și data, ora și locul donării.

„În situația în care ANAD consideră că sportivii au furnizat informațiile solicitate, acestora li se poate acorda o scutire unică cu titlu excepțional. În situația în care doresc să doneze plasmă în ocazii ulterioare, sportivii trebuie să informeze ANAD și să furnizeze informații”, a transmis ANAD.