• Negustorul morții, așa cum este supranumit traficantul ilegal de arme condamnat, s-a alăturat acum Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR) ultranaționalist.
  • În trecut, Rusia a avut tendința de a oferi poziții publice persoanelor dorite de Occident și s-a sugerat că Bout ar putea încerca să candideze pentru un loc în Parlamentul rus.
  • Fondatorul și liderul său de lungă durată, Vladimir Jirinovski, care a murit în aprilie, și-a câștigat reputația de showman politic pentru cascadoriile sale scandaloase și comportamentul său excentric.

Traficantul de arme rus Viktor Bout, care a fost eliberat recent în cadrul unui schimb de prizonieri cu vedeta americană de baschet Brittney Griner, s-a înscris într-un partid politic de extremă dreapta pro-Kremlin.

Bărbatul de 55 de ani, supranumit Negustorul Morții”, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat ultranaționalist al Rusiei (LDPR) – care a sprijinit în mod constant invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.
Partidul a sprijinit în mare măsură Kremlinul, în ciuda faptului că a oferit o opoziție simbolică blocului de guvernământ Rusia Unită.

Experții au sugerat că Bout ar putea lansa o carieră în politică la întoarcerea sa în Rusia. El a fost eliberat joi în cadrul unui schimb de prizonieri, după ce a petrecut 14 ani într-o închisoare din SUA pentru trafic ilegal de arme.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În trecut, Rusia a avut tendința de a oferi poziții publice persoanelor dorite de Occident și s-a sugerat că Bout ar putea încerca să candideze pentru un loc în Parlamentul rus.

Bout a declarat luni presei ruse că nu are planuri imediate de a participa la nicio alegere”. Între timp, decizia sa de a intra în politică a fost susținută de Evgheni Prigojin, un puternic om de afaceri rus și aliat apropiat al lui Putin.

Într-o declarație postată de compania sa de catering, Concord, acesta a spus Viktor Bout nu este o persoană, el este un exemplu de fermitate. Bout va fi cu siguranță bun în fruntea oricărui partid existent și a oricărei mișcări”.

Un videoclip postat astăzi pe Telegram l-a arătat pe Bout alăturându-se liderului LDPR, Leonid Slutsky, pe scenă pentru a anunța aderarea sa la partid.

În filmare, Slutsky spune mulțimii: Vreau să-i mulțumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o și să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi”.

În ciuda numelui său, Partidul Liberal Democrat (LDPR) a îmbrățișat o ideologie ultranaționalistă de linie dură încă de la înființarea sa în 1991. Una dintre revendicările sale cheie este ca Rusia să recucerească țările din fosta Uniune Sovietică.

Fondatorul și liderul său de lungă durată, Vladimir Jirinovski, care a murit în aprilie, și-a câștigat reputația de showman politic pentru cascadoriile sale scandaloase și comportamentul său excentric.

Partidul are o istorie de recrutare a unor personalități controversate în politica rusă, inclusiv Andrei Lugovoy, un fost agent KGB căutat în Marea Britanie pentru uciderea fostului spion rus Alexander Litvinenko.