• Un tren de pasageri și un tren de marfă care venea din sens opus s-au ciocnit miercuri dimineață într-un accident violent în nordul Greciei, provocând moartea a 43 de persoane și rănirea a cel puțin 85, au anunțat autoritățile grecești.
  • Accidentul a avut loc chiar înainte de Valea de Tempe, un defileu care separă regiunile Tesalia și Macedonia.
  • Mai multe vagoane au deraiat și cel puțin trei au izbucnit în flăcări în urma coliziunii care a avut loc marți, cu puțin înainte de miezul nopții, în apropierea orașului Tempe.

UPDATE ORA 21.30

Numărul morților din teribilul accident de tren de la Tempi a ajuns la 43, potrivit celor spuse pentru ERT Rubini Leontari, șeful Serviciului Criminalistic din Larissa.

Șeful stației (gării) orașului Larisa din Grecia a pledat vinovat pentru deraierea trenului.

UPDATE 17.00

Grecia a declarat doliu național de trei zile în urma catastrofei feroviare de la Tempe, în centrul Greciei, unde zeci de persoane și-au pierdut viața marți seara. Aceasta intră în vigoare începând de astăzi, 1 martie, până pe 3 martie 2023, cu steaguri arborate la jumătate de catarg în toate clădirile publice și suspendarea evenimentelor publice.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Partidele politice își suspendă, de asemenea, campaniile pentru alegerile generale prevăzute să aibă loc în aprilie. Un tren de pasageri și un tren de marfă au fost implicate într-un accident frontal mortal la Tempe, în apropiere de orașul Larissa din centrul Greciei, soldat cu cel puțin 36 de morți și peste 60 de răniți. Este cel mai grav dezastru feroviar din istoria țării.

UPDATE 16.00

Şeful de gară grec arestat după accidentul de tren frontal; 36 de morți. Numărul morților va crește

O coliziune frontală între un tren de pasageri și un tren de marfă a aplatizat vagoane, a ucis cel puțin 36 de persoane și a rănit aproximativ 85, au declarat miercuri oficialii greci, bilanțul morților fiind așteptat să crească.

UPDATE 15.00

Numărul exact al victimelor încă nu este cunoscut – ministrul transporturilor

Ministrul transporturilor din Grecia a declarat că numărul exact al victimelor nu este încă cunoscut.

Presa locală a relatat că Kostas Karamanlis a declarat că cauzele vor fi investigate cu transparență și seriozitate.

Astăzi este o zi cu adevărat tristă, toți cei prezenți aici ne exprimăm durerea și tristețea. Gândurile noastre, ale tuturor, sunt alături de victime și de familiile lor.”

Vorbind de la locul coliziunii, Karamanlis a descris-o ca fiind o operațiune de căutare și salvare foarte dificilă”, adăugând: A fost o operațiune foarte dificilă. Încă nu cunoaștem numărul exact al victimelor. Aș dori să ne păstrăm calmul și să rămânem angajați să facem tot ce putem pentru a investiga cauzele și să nu ascundem nimic sub preș”.

UPDATE 14.00

Prioritatea este sprijinirea victimelor și a rudelor – guvern

De asemenea, am auzit mai devreme de la un purtător de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, care a declarat că prioritatea este acum tratarea răniților și sprijinirea rudelor victimelor.

Ne exprimăm cea mai profundă tristețe pentru tragicul accident feroviar din Tempi”, a spus el, adăugând: Aceasta este o tragedie de nedescris”.

Oikonomou a declarat că gândurile guvernului sunt alături de cei afectați și a confirmat că psihologii se îndreaptă spre Larissa.

Prioritatea noastră acum este tratarea răniților, căutarea și găsirea persoanelor dispărute în dărâmături și oferirea de sprijin psihologic rudelor victimelor. de către psihologii care se îndreaptă spre orașul Larissa”.

UPDATE 13.00

Grecia va avea nevoie de mult timp pentru a-și vindeca rănile

Echipele de salvare încearcă să găsească urme de viață în epava trenului, dar par copleșite de oboseală. Căutările pentru pasagerii prinși se concentrează asupra primelor trei vagoane, dar speranțele sunt minime.

Două macarale roșii se mișcă încet peste barele de fier.

După coliziune, în vagoane a izbucnit un incendiu, așa că metalele s-au topit. Este o masă amorfă de fier. Haine, genți, pungi, bucăți de stofă se disting printre resturi. Pe măsură ce trece timpul, speranța se diminuează. Este foarte dureros pentru cei care se află acum în prima linie.

UPDATE 12.00

Zelenski trimite un mesaj de susținere

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis cele mai profunde condoleanțe” poporului grec.

Pe Twitter, în limba greacă, acesta a transmis: Cele mai profunde condoleanțe președintelui Greciei și poporului grec pentru pierderea de vieți omenești în urma coliziunii de tren din nordul Greciei. Poporul ucrainean împărtășește durerea familiilor victimelor. Le dorim însănătoșire grabnică tuturor răniților.”

UPDATE 11.00

Premierul grec vizitează locul accidentului

Kyriakos Mitsotakis tocmai a inspectat epava celor două trenuri care s-au ciocnit în apropiere de orașul Larissa din nordul Greciei.

El a promis să afle ce s-a întâmplat și să se asigure că nu se va mai întâmpla niciodată.

UPDATE 10.00

Bilanțul morților a crescut la 36

Autoritățile grecești au oferit o nouă actualizare privind accidentul feroviar – spunând că cel puțin 36 de persoane au murit.

UPDATE 09.00

Șeful sindicatului este nedumerit de modul în care s-a putut produce accidentul

Șeful unui sindicat feroviar a declarat presei locale că nu este sigur cum s-a putut produce accidentul.

Yannis Ditsas, președintele Federației Panelenice a lucrătorilor feroviari, a declarat pentru ERT că, în ciuda celor 40 de ani de experiență, nu poate spune dacă greșeala a fost făcută la sol sau în tren.

El a adăugat că singura consolare este că accidentul nu s-a produs în interiorul tunelurilor din apropiere.

UPDATE 08.00

Vagoane distruse aproape în totalitate – guvernator

Guvernatorul regiunii Thessalia, unde a avut loc accidentul feroviar, a declarat presei locale că cele două trenuri s-au ciocnit pe aceeași cale ferată, potrivit agenției de presă Reuters.

Konstantinos Agorastos a declarat pentru Skai TV că accidentul a avut loc la mare viteză între un tren de marfă și un tren interurban de pasageri în afara orașului Larissa, în centrul Greciei. Trenul intercity de pasageri călătorea de la Atena la Salonic, a precizat acesta.

Guvernatorul regional a explicat că primele patru vagoane ale trenului de pasageri au deraiat în urma accidentului. El a precizat că primele două vagoane au fost aproape complet distruse după ce au luat foc.

UPDATE 07.00

Condițiile pentru salvatori au fost foarte dificile” din cauza gravității coliziunii”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakoyiannis.

Nu am mai văzut așa ceva în toată viața mea. Este tragic. Cinci ore mai târziu, găsim cadavre”, a declarat pentru agenția de presă AFP un salvator epuizat care ieșea din epavă.

Trăim o tragedie. Scoatem persoane în viață, rănite… există morți. Vom sta aici toată noaptea, până când vom termina, până când vom găsi ultima persoană”, a declarat un alt salvator voluntar pentru televiziunea de stat ERT, în comentarii citate de Reuters.

UPDATE 06.00

Supraviețuitorii au declarat că mai mulți pasageri au fost aruncați prin ferestrele vagoanelor din cauza impactului. Aceștia au spus că alții s-au luptat să se elibereze după ce trenul de pasageri s-a îndoit, izbindu-se de un câmp de lângă șine, în apropierea unui defileu situat la aproximativ 380 de kilometri nord de Atena, unde se află principalele tuneluri rutiere și feroviare.

Accidentul a avut loc chiar înainte de Valea de Tempe, un defileu care separă regiunile Tesalia și Macedonia. Costas Agorastos, guvernatorul regional al regiunii Thessalia, a declarat pentru televiziunea greacă Skai că cele două trenuri s-au ciocnit frontal cu mare viteză.

Salvatorii care purtau lămpi frontale au lucrat în fum gros, scoțând bucăți de metal mutilat din vagoane pentru a căuta persoanele prinse. Alții au cercetat câmpul cu lanterne și au verificat sub epavă. Se crede că mai mulți dintre morți au fost găsiți în zona restaurantului din apropierea părții din față a trenului de pasageri.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mai multe vagoane au deraiat și cel puțin trei au luat foc în urma coliziunii în apropiere de Tempe, la aproximativ 380 de kilometri la nord de Atena. Oficiali ai spitalului din orașul vecin Larissa au declarat că cel puțin 25 de persoane au suferit răni grave, relatează AP.

„Procesul de evacuare este în curs de desfășurare și se desfășoară în condiții foarte dificile din cauza gravității coliziunii dintre cele două trenuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de pompieri Vassilis Varthakoyiannis.

Unitățile spitalicești folosite pentru tratarea victimelor arse au fost alertate în zonă, a precizat el, iar zeci de ambulanțe au fost implicate în eforturile de salvare.

Pasagerii care au suferit răni minore sau care nu au fost răniți au fost transportați cu autobuzul la Salonic, la 130 de kilometri nord de locul incidentului.