• Purtătorul de cuvânt al poliției, Peter Kalaya, a declarat că echipele de salvare au fost complet depășite.
  • Cel puțin 85 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în Blantyre, cel mai mare oraș comercial din Malawi.
  • Ciclonul s-a abătut asupra Mozambicului și Malawi în weekend și luni.

Ciclonul necruțător Freddy, care se abate asupra Africii de Sud, a ucis peste 100 de persoane după ce a lovit continentul pentru a doua oară în noaptea de sâmbătă spre duminică, au confirmat autoritățile din Malawi și Mozambic, țări greu încercate. Luni, Crucea Roșie a estimat bilanțul general al victimelor furtunii care durează de câteva săptămâni la aproape 100 de morți, mai multe decese fiind raportate și pe insula Madagascar.

Sarah Carter, de la CBS News, a declarat că a fost declarată starea de dezastru în Malawi, unde autoritățile au anunțat marți că cel puțin 99 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma ciclonului de când acesta a lovit prima dată. Purtătorul de cuvânt al poliției, Peter Kalaya, a declarat că echipele de salvare au fost complet depășite, iar locuitorii din zonele afectate au fost nevoiți să sape prin noroi cu mâinile goale pentru a găsi supraviețuitori.

Cel puțin 85 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în Blantyre, cel mai mare oraș comercial din Malawi, iar școlile din întreaga țară urmau să rămână închise cel puțin până miercuri. Printre decesele din Malawi se numără cinci membri ai unei singure familii care au murit în orașul Ndirande din Blantyre, după ce vânturile distructive și ploile abundente ale lui Freddy le-au dărâmat casa, potrivit unui raport al poliției. Un copil în vârstă de trei ani care a fost prins în dărâmături” se numără, de asemenea, printre victime, iar părinții ei se numără printre cei dați dispăruți, au mai spus autoritățile.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Bănuim că această cifră va crește, deoarece încercăm să compilăm un singur raport național de la birourile noastre de poliție din sud-vest, sud-est și est, care acoperă zonele afectate”, a declarat Kalaya.

Ciclonul s-a abătut asupra Mozambicului și Malawi în weekend și luni. Este pentru a doua oară când ciclonul record – care provoacă distrugeri în Africa de Sud de la sfârșitul lunii februarie – a ajuns în Africa continentală. De asemenea, a lovit statele insulare Madagascar și Réunion în timp ce traversa oceanul.
Ciclonul s-a intensificat de șapte ori, un record, și are cea mai mare energie ciclonică acumulată înregistrată vreodată, sau ACE, care este o măsură a cantității de energie pe care un ciclon a eliberat-o în timp.

Freddy s-a dezvoltat inițial în apropierea Australiei la începutul lunii februarie și a traversat întregul sud al Oceanului Indian. Acesta va fi cel mai lung ciclon tropical înregistrat vreodată. Agenția meteorologică a ONU a convocat un grup de experți pentru a stabili dacă acesta a depășit recordul stabilit de uraganul John în 1994, de 31 de zile.

Freddy a ajuns sâmbătă în portul maritim Quelimane din Mozambic, unde se raportează pagube la case și terenuri agricole, deși amploarea distrugerilor nu este încă clară. Telecomunicațiile și alte infrastructuri esențiale sunt încă întrerupte în mare parte din provincia Zambezia afectată, ceea ce împiedică eforturile de salvare și alte eforturi umanitare.