• Președintele Joe Biden a efectuat luni o vizită surpriză la Kiev, călătorind 10 ore cu trenul.
  • El a plecat din Polonia cu serviciul feroviar de stat al Ucrainei, care a poreclit vagonul său Train Force One.
  • Aruncați o privire în interiorul vagoanelor, care au transportat în mod regulat lideri mondiali la Kiev în timpul războiului.

Joe Biden a ajuns la Kiev după o călătorie de zece ore cu un tren special pe care Căile Ferate ale Ucrainei l-au numit Train Force One. Mai mulți lideri mondiali au venit în Ucraina cu acest mijloc de transport.

Președintele american a făcut luni o vizită-surpriză în Ucraina, înfruntând toate riscurile de securitate. Întrucât deplasarea cu avionul nu putea fi luată în calcul, fiind foarte riscantă, Joe Biden a folosit singurul mijloc viabil de transport, un tren de noapte special pus la dispoziție de Ukrzalizniția, compania de căi ferate din Ucraina, care l-a numit pentru această ocazie Train Force One și Rail Force One.

Călătoria cu trenul este inevitabilă pentru liderii care vizitează Kievul, întrucât Ucraina nu deține controlul asupra spațiului său aerian, iar rețeaua rutieră nu prezintă siguranță, potrivit Insider.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Șeful căilor ferate a prezentat scuze pentru întârzierea a 10% din trenuri

După invazia Rusiei, șeful căilor ferate ucrainene, Olexandr Kamișin, a inventat termenul ,,Diplomație de fier” , făcând trimitere la transportul liderilor lumii pe calea ferată.

El a prezentat scuze public pentru perturbarea traficului feroviar din cauza măsurilor de securitate impuse în timpul vizitei lui Biden în Ucraina: ,,A trebuit să întârzii câteva dintre trenurile noastre ca să facem drum pentru #RailForceOne. A fost dureros pentru mine și pentru echipa mea, dar a trebuit să facem asta. Așa că doar 90% din trenurile noastre au ajuns la timp ieri. Ne cerem scuze” , a scris Kamișin pe Twitter.

În cele zece ore cât a durat drumul cu trenul din Polonia până la Kiev președintele american a avut la dispoziție un compartiment de lux, cu toate dotările necesare. Într-una dintre fotografiile publicate de Casa Albă Biden a fost surprins în timp ce discuta la birou cu consilierul de securitate națională Jake Sullivan, la fel cum face deseori la bordul avionului prezidențial Air Force One.

Vagonul este decorat cu lambriuri din lemn și amenajat pentru activitate la nivel înalt, Biden având la dispoziție un birou lung, o canapea și televizor.

AFP

Președintele american a oferit un autograf pe un pliant al companiei feroviare ucrainene pe care era tipărit mesajul ,,Din partea noastră, a celor de la Căile Ferate Ucrainene – Mulțumim că ajutați țara noastră să meargă înainte. Promitem că nu ne vom opri niciodată! Căile ferate nu se vor opri niciodată, Ucraina nu o va face niciodată. „

Căile Ferate Ucrainene/Facebook

Biden, supranumit ,,Amtrak Joe”, după numele companiei de cale ferată din Statele Unite, este un adept al transportului feroviar. În timpul mandatului său de senator de Delaware, el a făcut zilnic naveta cu trenul din statul său până în Washington DC pentru a fi seara acasă cu copiii lui. CNN a estimat că el a parcurs cu trenul în acea perioadă aproximativ 8.000 de kilometri între statul său și capitala SUA.

Vagoanele pentru turiști, folosite de personalități

Trenurile Căilor Ferate Ucrainene, vopsite în culorile drapelului național, galben și albastru, oferă servicii de lux pentru pasagerii celebri.

Vagoanele de lux au fost fabricate în 2014 pentru transportul turiștilor în Crimeea și au fost modificate după ce Rusia a anexat peninsula în urmă cu nouă ani, potrivit Radio Europa Liberă. Ele sunt utilizate acum pentru transportarea liderilor mondiali care vin în Ucraina și sunt dotate cu paturi confortabile, băi și vagoane-restaurant.

Premierul italian Mario Draghi, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, au venit la Kiev, în iunie, cu trenul din Polonia.

Președintele României Klaus Iohannis a călătorit atunci tot cu trenul spre capitala Ucrainei, pentru a se alătura celor trei lideri.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a vizitat Kiev în ianuarie și a fost fotografiat într-un compartiment de lux al trenului. În postarea de pe Facebook a companiei feroviare ucrainene se arată că el a fost atât de încântat de eșarfele-leopard ale personalului trenului, încât a întrebat dacă poate lua una acasă ca suvenir. În acel moment Kievul făcea lobby insistent pentru ca aliații să-i ofere tancuri Leopard, iar mulți ucraineni purtau astfel de eșarfe pentru a atrage atenția asupra acestui subiect.

Ukrzalizniția a postat și o fotografie cu fostul premier britanic Boris Johnson la câteva luni după ce acesta a demisionat, numindu-l ,,un prieten de fier al Ukrzalizniția și al tuturor ucrainenilor” . Johnson a făcut mai multe deplasări la Kiev, atât în timpul mandatului, cât și după ce a renunțat la funcție.

O altă imagine din trenul VIP îl arată pe premierul canadian Justin Trudeau, în timpul vizitei din luna mai.

Printre personalitățile din toată lumea care au călătorit în Ucraina cu trenul special s-au numărat și Ursula von der Leyen, Nancy Pelosi, președintele indonezian Joko Widodo și soția lui, precum și trimisul special al Agenției ONU pentru Refugiați, actrița Angelina Jolie.