• „Aceasta nu este situația în care vrem să fim la 16 luni de la izbucnirea pandemiei”, a declarat Maria Van Kerkhove, una dintre liderii Organizației Mondiale a Sănătății
  • În Brazilia, numărul deceselor se ridică la aproximativ 3.000 în fiecare zi
  • Specialiștii cred că numărul real este semnificativ mai mare din cauza unei posibile mușamalizări guvernamentale

Bilanțul global al deceselor provocate de coronavirus a atins peste 3 milioane de oameni, pe fondul unor eșecuri repetate în campania mondială de vaccinare și a unei creșteri alarmante a numărului de noi infectați în țări precum Brazilia, India și Franța.

Numărul de vieți pierdute, așa cum a fost estimat de Universitatea Johns Hopkins, este aproximativ egal cu populația din Kiev, Ucraina; Caracas, Venezuela; sau Lisabona, Portugalia. Este mai mare decât populația din Chicago (2,7 milioane) și echivalează cu Philadelphia și Dallas la un loc, scrie CNBC.

Specialiștii cred că adevăratul număr al deceselor este semnificativ mai mare din cauza unei posibile mușamalizări guvernamentale și a numeroaselor cazuri trecute cu vederea în primele etape ale focarului care a izbucnit în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

În ianuarie, numărul deceselor a trecut de pragul de 2 milioane de persoane, iar la acel moment tocmai începuseră acțiunile de imunizare în Europa și Statele Unite. Astăzi, acestea sunt în curs de desfășurare în peste 190 de țări, dar progresele înregistrate în gestionarea pandemiei nu sunt cele așteptate.

America este ţara cea mai afectată din lume, cu 566.224 de decese

Regatul Unit, ţara din Europa cu cele mai multe decese din cauza Covid-19 (127.225), raportează acum în jur de 30 de decese în fiecare zi, după un vârf de peste 1.200 la sfârşitul lunii ianuarie. Țara a ajuns aici după o campanie masivă de vaccinare începută în luna decembrie, care a permis administrarea a cel puţin o doză la 60% din populaţia sa adultă, scrie AFP.

Beneficiile vaccinării pot fi observate şi în Israel, unde 6 din 10 persoane au primit cel puţin o doză de vaccin. Ţara raportează acum doar 6 până la 7 decese pe zi, de aproape 10 ori mai puţin decât la sfârşitul lunii ianuarie, când s-a înregistrat vârful pandemiei.

Brazilia este ţara cu al treilea cel mai mare număr de cazuri din lume, mai mult de 13,8 milioane, şi cu al doilea cel mai mare bilanţ al deceselor, 368.749.

Numărul deceselor creşte extrem de rapidă şi în India. Peste 1.000 de decese zilnice sunt înregistrate în această ţară de 1,3 miliarde de locuitori sau de nouă ori mai mult decât la începutul lunii martie, o creştere similară cu cea a contaminărilor (mai mult de 188.000 pe zi faţă de 15.000 la începutul lunii martie).

Peste 139 de milioane de cazuri au fost înregistrate în întreaga lume de la începutul pandemiei, cu aproximativ 730.000 de cazuri pe zi în prezent, cifră care a crescut constant de la sfârşitul lunii februarie.