• Echipa medicală din România a evaluat starea pacienţilor, alături de echipa medicală bulgară.
  • Victimele sunt în curs de investigaţii medicale la spitalul din Veliko Târnovo.
  • După cercetări şi interogatorii, poliţiştii bulgari vor clarifica din ce cauză s-a produs accidentul.

UPDATE ORA 23.00

MAE anunţă că mai mulţi pasageri ai autocarului implicat în accidentul din Bulgaria, nevătămaţi, au intrat în România

Al doilea şofer al autocarului, cetăţean român, a fost audiat şi el în calitate de martor şi va reveni în România, fie în această noapte fie în cursul zilei de mâine.

MAE precizează că, încă de la producerea accidentului, Ambasada României la Sofia a întreprins o serie de demersuri de asistenţă şi protecţia consulară specifice în astfel de situaţii, respectiv contactul cu autorităţile bulgare, deplasarea unei echipe consulare mobile la locul producerii accidentului, la unitatea medicală unde au fost internate persoanele rănite şi la sediul organelor de poliţie şi procuratură care instrumentează cazul.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

De asemenea, personalul consular a facilitat contactele şi operaţiunile de preluare a pacienţilor cetăţeni români de către echipele medicale ale DSU/SMURD pentru a fi transportaţi în România pentru îngrijiri medicale.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii misiunii diplomatice a României la Sofia au menţinut contactul permanent cu responsabili medicali din România şi membrii de familie ai cetăţenilor români implicaţi în accident.

UPDATE ORA 18.00

Cel de al cincilea pacient, victimă a tragicului accident din Bulgaria, a ajuns în București.

Astfel, misiunea aeromedicală complexă realizată de către Inspectoratul General de Aviație al MAI, care a constat în transferul a 5 pacienți români de la unitatea spitalicească din Bulgaria la Spitalul Clinic de Urgență București- Floreasca, s-a încheiat. Pe tot parcursul celor 5 zboruri, pacienții au fost asistați medical de către echipaje medicale din cadrul UPU SMURD București, Craiova, Constanța și Galați.

UPDATE ORA 17.30

Cel de al patrulea pacient, victimă a tragicului accident din Bulgaria, a ajuns în București, transmitr DSU.

Până la acest moment, 4 pacienți români au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență București- Floreasca cu aeronave SMURD, aflate în dotarea IGAV. Pe tot parcursul zborului, pacienții au fost asistați medical de către echipaje medicale din cadrul UPU SMURD București, Craiova, Constanța și Galați.

UPDATE ORA 16.30

În urma discuțiilor avute cu autoritățile bulgare, respectiv, informările primite de la consulul României în Bulgaria, din cei 4 pacienți decedați, 3 sunt de naționalitate română, iar unul, de cetățenie turcă.

Totodată, verificările continuă, misiunea fiind în dinamică.

Potrivit DSU, până la acest moment, 3 pacienți români au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență București- Floreasca cu aeronave SMURD, aflate în dotarea IGAV. Pe tot parcursul zborului, pacienții au fost asistați medical de către echipaje medicale din cadrul UPU SMURD București, Craiova și Constanța.

UPDATE ORA 15.30

„M-a întristat profund vestea că mai mulți cetățeni români și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți în tragicul accident rutier care a avut loc azi noapte, în Bulgaria. Sunt alături de familiile îndoliate, le transmit condoleanțe și întreaga mea compasiune! La nivelul Guvernului am intervenit urgent pentru a-i ajuta pe românii răniți și a le asigura cea mai buna îngrijire medicală. Un elicopter SMURD și o echipă medicală de la Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca se afla deja în Bulgaria pentru a evalua și planifica preluarea în România a celor răniți”, a spus Nicolae Ciucă.

UPDATE ORA 15.00

Personalul medical de la Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca așteaptă pacienții români răniți în accidentul din Bulgaria.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății responsabil cu asistența medicală, Cătălin Vișean se află la spital pentru a oferi sprijinul de care este nevoie.

Pacientul care se află în stare mai gravă a ajuns la spital și urmează să sosească și următorii răniți.
La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o echipă operativă care este gata să acorde suportul necesar victimelor.

UPDATE 14.38

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Sofia a fost notificată pe telefonul de urgență de către un cetățean român cu privire la un accident rutier grav produs în zona Veliko Tarnovo.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un autocar înmatriculat în România, la bordul caruia se aflau 25 de pasageri, dintre care şapte cetăţeni turci, iar restul români, a fost implicat sâmbătă dimineaţa într-un accident rutier în Bulgaria. Patru români au murit, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit DSU, accidentul s-a produs sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 01:30, între satul Kutsina şi Polikraishte (Regiunea Veliko Tarnovo). Conform datelor preliminare, din cei 25 de pasageri de naţionalitate română şi turcă, 9 sunt internaţi într-o unitate spitalicească din Bulgaria. În urma accidentului, 4 români au fost declaraţi decedaţi.

„La nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD, de la Punctul de Operare Aeromedicală Bucureşti care s-a deplasat în Bulgaria cu o echipă medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti – Floreasca în vederea evaluării şi planificării unei eventuale preluări şi transport de pacienţi către România. Totodată, în funcţie de evoluţia situaţiei, alte 3 elicoptere sunt pregătite pentru a fi trimise în Bulgaria, în scopul evacuării pacienţilor români. De asemenea, consulul României in Bulgaria se află la unitatea spitalicească unde sunt internaţi pacienţii români”, transmite DSU.

La acest moment, echipa medicală din România evaluează din punct de vedere medical starea pacienţilor, alături de echipa medicală bulgară. Potrivit presei bulgare, autocarul a ratat virajul în apropiere de satul Kutsina şi a lovit o maşină înmatriculată în Veliko Târnovo, oprită la unul dintre turnicheţi. Novinite.com relatează că autocarul s-a lovit apoi de partea dreaptă şi de un copac de pe marginea drumului. Trei dintre pasageri au murit pe loc.

Victimele sunt în curs de investigaţii medicale la spitalul din Veliko Târnovo, potrivit sursei citate. Cei trei pasageri din satul Draganovo, aflaţi în maşină, nu au fost răniţi. Testele de alcoolemie făcute şoferilor turci au fost negative. După cercetări şi interogatorii, poliţiştii bulgari vor clarifica din ce cauză s-a produs accidentul.