Trei spitale vor fi modernizate cu fonduri europene. Anunțul ministrului Vlad Voiculescu

Sursa foto: Profimedia
  • Ministrul Vlad Voiculescu anunță că trei spitale vor fi modernizate cu fonduri europene
  • Este vorba despre unități medicale din București, Constanța și Roman
  • Spitalul Sfântul Ioan din București va primi finațare în valoare de 43.9 milioane de lei

Trei spitale din România au semnat marți cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene contracte pentru îmbunătățirea siguranței pacienților și a personalului medical din unitățile medicale publice.

Ministrul Sănătății a anunțat marți că trei spitale vor fi modernizate cu ajutorul fondurilor europene. Este vorba despre unități medicale din București, Constanța și Roman.

Spitalul Sfântul Ioan din București, finațare în valoare de 43.9 milioane de lei

Potrivit lui Vlad Voiculescu, primul proiect se numește „Întărirea capacității Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan, București”, iar unitatea bucureșteană va primi o finanțare în valoare de 43.9 milioane de lei.

Obiectivul este protejarea personalului medical și a pacienților împotriva infectării cu COVID-19, precum și creșterea capacității celor două unități medicale (spitalul și Maternitatea Bucur din incintă, aceasta fiind unitate suport pentru pacienţii testaţi pozitiv), pentru diagnosticarea și tratarea pacienților infectați.

Datorită proiectului va crește capacitatea de diagnosticare, îngrijire și tratament și vor fi achiziționate echipamente de radiologie, imagistică medicală, aparate de ventilație mecanică, defibrilatoare, echipamente specifice Unității de Primiri Urgențe, echipamente specifice activităților de terapie intensivă și sălilor de operație ale spitalului și maternității”, a anunțat ministrul Voiculescu.

Lista spitalelor ce vor primi finanțare din fonduri europene

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Constanţa va beneficia de un proiect cu o valoare de 36 milioane lei, finanțare europeană. Spitalul va fi dotat cu echipamente şi aparatură medicală de specialitate, precum şi cu materiale sanitare de protecţie, igienizare şi dezinfecţie, în vederea protejării sănătăţii populaţiei de efectele pandemiei.

Al treilea pe listă este Spitalul Municipal de Urgență Roman. Acesta va primi 8,6 milioane lei prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Potrivit ministrului Sănătății, proiectul va asigura dotarea și achiziționarea de echipamente medicale pentru spital, ce vor fi utilizate atât direct pentru pacienții cu COVID-19, cât și pentru tratamentul și îngrijirea pacienților suspecți sau non-COVID.

Concret, finanțarea prevede îmbunătățirea capacității de monitorizare și îngrijire a pacienților, în special a cazurilor severe, care necesită internare la terapie intensivă, având în vedere că dotările actuale sunt precare și insuficiente pentru a face față unei astfel de crize sanitare, în special in camera de gardă, ATI, blocul operator, pe secțiile și in compartimentele spitalului.