• Campania lui Donald Trump a cerut deja renumărarea voturilor din Wisconsin
  • Au fost deschise procese în Michigan, Georgia și Pennsylvania deoarece observatori republicani nu au avut voie să asiste la numărarea voturilor
  • Joe Biden mai are nevoie de șase voturi în Colegiul Electoral ca să câștige, conform Associated Press

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Această frază atribuită lui Stalin descrie situația din unele state-cheie, cel puțin din punct de vedere al republicanilor. Campania lui Donald Trump a cerut deja renumărarea voturilor din Wisconsin, unde diferența este de doar 20.000 de voturi în favoarea lui Biden. De asemenea, au fost deschise procese în Michigan, Georgia și Pennsylvania, deoarece observatori republicani nu au avut voie să asiste la numărarea voturilor. Echipa Trump a aruncat în luptă mii de avocați. Printre ei, Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump: „Vom rămâne pe poziție. Vom câștiga aceste alegeri. Am câștigat deja. Mai rămâne de numărat corect voturile.”

Donald Trump a declanșat o furtună pe Twitter, după ce a văzut că victoria îi scapă printre degete, prin mijloace necurate, a spus el. Primul tweet a fost la ora 17, adică 10 dimineața ora Washingtonului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Aveam avans, adesea solid, în multe state-cheie, aproape toate conduse și controlate de democrați. Apoi, unul după altul, avantajele au început să dispară ca prin magie.”

Apoi, în această dimineață, Trump a scris: „A fost deja afectată integritatea sistemului nostru și a alegerii prezidențiale. Asta ar trebui să discutăm.”

Joe Biden este convins că va fi câștigător la finalul numărării tuturor voturilor. Atât de încrezător încât a vorbit deja despre perioada de după alegeri.

Joe Biden, candidat democrat: „După ce alegerile se vor termina, va veni timpul să facem ceea ce am făcut mereu ca americani, adică să lăsăm în urmă retorica dură de campanie, să reducem din intensitate, să ne uităm din nou unii la alții.”

Joe Biden mai are nevoie de șase voturi în Colegiul Electoral ca să câștige, conform Associated Press. Ar fi suficient să iasă în frunte într-un singur stat din cele cinci încă indecise.

În istoria alegerilor americane s-a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, fără vreun rezultat notabil

Sorina Matei, jurnalist: „Problema majoră a acesto alegeri este că votul anticipat prin mail, sau de către persoanele care au mers la secțiile de votare, majoritar, în toate statele este exprimat pro Joe Biden, pentru că asta a fost tactica lui Joe Biden. Iar votul exprimat în data de 3 noimebrie este majoritar pro Donald Trump. Aceste două calupuri se anulează reciproc. Problema este că voturile anticipate vin mai târziu. Abia acum se numără în unele state voturile transmise prin mail.”

Buletinele ștampilate până pe 3 vor fi numărate până pe 6 sau chiar 12 noiembrie. Donald Trump cere renumărarea voturilor în multe state, pentru că diferențele sunt foarte mici, mai mici ca în 2016. În istoria alegerilor americane s-a cerut de mai multe ori renumărarea voturilor, iar în general, aceste litigii deschise în istanță nu rezolvă nimic, deoarece diferențele găsite sunt foarte mici.