• Twitter și Facebook au suspendat permanent conturile lui Donald Trump
  • Mai mulți lideri europeni au criticat deciziile rețelelor de socializare
  • Politicienii români spun că e nevoie de o reglementare mai bună
  • Deutsche Bank și Signature Bank vor să înceteze colaborarea cu Trump

Lumea își recapată gândirea firească. Lideri politici, din lume și de aici, critică Twitter și celelalte rețele care l-au blocat pe Trump.

Inclusiv rivali ai lui Trump au luat poziție. Angela Merkel a spus, prin purtătorul de cuvânt, că decizia este problematică și atacă libertatea de exprimare. Același gen de reacție au avut șeful diplomației UE și ministrul francez de Finanțe.

Politicienii români nu vorbesc însă despre libertatea de exprimare. Ei pun problema în termeni de reglementare mai strictă a rețelelor de socializare.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Sorin Grindeanu: „E nevoie de o reglementare mai strictă, din acest punct de vedere, astfel încât dacă un utilizator face abuzuri să poată fi deconectat, dar şi pe partea cealaltă să nu depindă doar de companiile respective dacă fac acest lucru sau nu, după propriul plac.

Mi se pare absolut grav şi ar trebui să reglementăm extrem de serios, măcar la nivel european puterea pe care o au conducerile, consiliile de administraţie, CEO şi preşedinţii companiilor de pe marile platforme online. Mă refer aici în primul rând la Facebook, la Twitter, la TikTok şi la Instagram pt că este inadmisibil din punctul meu de vedere ca forţa unui CEO de companie de acest gen să se poată pune pumnul în gura unui preşedinte a Statelor unite sau al oricărui ţări.

Nu doar companiile din BigTech s-au aliat împotriva lui Trump, ci și băncile. Deutsche Bank – cel mai mare creditor al lui Trump, vrea să rupă relațiile cu el. Trump datorează băncii germane peste 300 de milioane de dolari. Signature Bank, un partener de cursă lungă al familiei sale, i-a cerut lui Trump să demisioneze din funcția de președinte.

Între timp, Uganda e singura țară din lume în care Trump e banat de două ori. Ugandezii s-au trezit că din senin nu mai pot intra pe Facebook, Twitter sau WhatsApp. Nu a fost dat niciun motiv pentru această decizie, dar joi sunt alegeri prezidențiale.