• Donald Trump a aprobat 1 trilion de dolari pentru Apărarea SUA
  • În ultimii 7 ani, România a semnat contracte de apărare de peste 14 miliarde de euro
  • Țările europene din NATO vor cheltui peste 500 mld. euro în 2026
  • MApN a cheltuit în 2024 peste 7 miliarde euro – 2,26% din PIB
  • Pentru anul 2025, România va cheltui 8,5 milioane euro pentru Apărare

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că a aprobat un buget record pentru Apărare, de un trilion de dolari. Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a postat pe o reţea de socializare: Trump reconstruieşte armata – şi REPEDE”.

Numărul ar fi o creştere semnificativă faţă de finanţarea de 892 de miliarde de dolari alocată de Congres pentru programele de apărare naţională în acest an, care include Pentagonul, dezvoltarea armelor nucleare şi programele de securitate la alte agenţii.

Este o creștere de peste 100 miliarde de dolari. Ce înseamnă acest lucru?

Statele Unite se pregătesc pentru a contracara creșterea influenței militare a Chinei în zona Asia-Pacific. Se știa de această creștere. De altfel, congresmenii vorbeau de 150 de miliarde de dolari, creștere pentru anul fiscal viitor – care începe din această toamnă.

Recomandări

PRIMELE IMAGINI CU PAPA
PUTIN VREA BILATERALĂ
CÂND E ÎNMORMÂNTAT PAPA
A.I. NE IA RESURSELE
CINE TE APĂRĂ
ODESA, ATACATĂ CU DRONE

De asemenea, Statele Unite au niște programe destul de ambițioase, și anume urgentarea construirii unei aeronave de generație a 6-a, F-47 – 47 venind chiar de al 47-lea Președinte al Americii, Donald Trump.

De asemenea, Statele Unite sunt îngrijorate de apropriarea tot mai mare dintre China, Rusia, Corea de Nord și Iran. 

Și nu în ultimul rând, Statele Unite vor să introducă noile tehnologii, și anume drone autonome, drone dotate cu aplicații de Inteligență Artificială în armată.

Practic, este o schimbare de generație pentru armamente. Armele din generația a 6-a vor fi autonome, vor putea să lovească singure ținte, iar militarii vor fi ajutați de softurile de conducere a focului, de determinare a țintelor în acest proces. Tocmai din această cauză, este nevoie de o contribuție mult mai mare pentru apărare, mai ales că Trump și spune că sunt foarte multe forțe rele acolo, dar vedem cum crește puterea Chinei.

China are un buget al apărării mai mic de trei ori decât cel al Statelor Unite, dar nu le putem compara, deoarece este o altă putere de cumpărare în China. De asemenea, multe întreprinderi, multe companii din China sunt controlate de stat și nu practică același regim liber cum este piața americană.

Cum vor fi bugetele europene? Cu cât ar trebui să crească bugetul Apărării România?

Europa a crescut foarte mult bugetul – anul trecut, a ajuns la 450 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât Rusia, dacă e să ne comparăm cu Rusia. Dar la fel, dacă ne uităm la puterea de cumpărare, bugetul Rusiei depășește puțin bugetul țărilor aliate din Europa – undeva la 460-470 de miliarde de dolari, dar în valoare nominală, el este undeva la 120-130 de miliarde de dolari.

Va crește și bugetul țărilor europene din NATO. Anul viitor se preconizează că va fi pentru prima dată când va depăși pragul de 500 de miliarde de euro. De asemenea, știm de acel program de reînarmare al Europei – Apărarea Europei 2030 – când sunt puși la dispoziție bani suplimentari, de 800 de miliarde de euro.

Este clar că Europa se înarmează, poate nu la fel de coordonat, cu aceeași viteză precum Statele Unite, deoarece în Europa vorbim de mult mai multe țări, de peste 20 de țări. Dacă luăm numai țările aliate înseamnă 30 de țări – țările aliate din NATO. Dar este clar că acest rim continuă.

Și România, de exemplu, a cheltuit anul trecut 7 miliarde de euro pe apărare, înseamnând 2,26% din Produsul Intern Brut. Anul acesta, Ministerul Apărării Naționale, are de alocat doar din credite bugetare 8,5 miliarde, deci cu 1,5 miliarde de euro în plus. 

Armata României a semnat în ultimii șapte ani contracte de 14 miliarde de euro, deci este clar că există acest trend și în România. Țările europene mai trebuie să rezolve problema numărului de militari.

Armata României are 70.000 de militari, iar Ministrul Apărării Naționale spunea, în urmă cu câțiva ani când și-a preluat mandatul, că România ar avea nevoie de o armată de 120.000 de militari și atunci este cel puțin un program care este de mult în hibernare și anume cel al serviciului militar voluntar, cerut chiar de șeful Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, de la începutul anului 2024.

De asemenea, au început mai multe discuții despre serviciul militar obligatoriu, dar care, cel puțin în acest moment, este respins de policieni.

Deci și Europa se înarmează, trebuie doar o coordonare mai strânsă între țările Europei când vorbim de această înarmare, deoarece toate suntem în Europa și toate avem de înfruntat aceeași amenințare a Federației Ruse.

Citește și