Trump ar avea în plan trei teme principale de campanie, după ce i-a scăzut popularitatea

Trump ar avea în plan trei teme principale de campanie, după ce i-a scăzut popularitatea

Trump ar avea în plan trei teme principale de campanie, după ce i-a scăzut popularitatea

Donald Trump, care se confruntă cu scăderea popularităţii înaintea scrutinului prezidenţial din noiembrie, a pregătit trei teme principale de campanie, axate pe relansarea economică, restabilirea ordinii şi contracararea Chinei.

Preşedintele speră să întoarcă situaţia electorală problematică prin prezentarea unei economii în relansare, contracararea Chinei şi poziţionându-se drept candidatul legii şi ordinii. Uite ce explică editorialistul Gerald F. Seib, într-un articol publicat în cotidianul The Wall Street Journal sub titlul „Trump scrie trei teme în planul de campanie electorală“:  „Are avantaje în materie de fonduri şi medii de socializare faţă de Joseph Biden şi un avantaj în Colegiul Electoral care i-ar putea permite din nou să piardă votul popular şi chiar câteva din statele decisive, dar să câştige totuşi scrutinul. Şi, poate, un lucru mai important, un plan clar de campanie se conturează pentru Donald Trump. Are trei părţi: celebrarea unei relansări economice, contracararea Chinei şi autoproclamarea drept candidatul legii şi ordinii. În fiecare caz, Donald Trump încearcă să transforme o problemă într-un avantaj“.

Hai să luăm pe rând fiecare temă. În privinţa economiei, calculul lui Donald Trump este că în contextul pandemiei va conta mai mult direcţia economiei, nu situaţia obiectivă, în ziua alegerilor. În cazul Chinei, Donald Trump nu a reuşit revizuirea totală a relaţiei comerciale pe care o promisese. Dar a obţinut faza preliminară a unui acord comercial prin care China va achiziţiona mai multe produse americane. Va pretinde că în lipsa poziţiei sale dure, China ar fi continuat tendinţa care pe termen lung i-ar fi permis să obţină un avantaj comercial. Abordarea dură a lui Donald Trump intervine în contextul în care americanii acuză din ce în ce mai mult China că nu a depus suficiente eforturi pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus. În privinţa preocupărilor faţă de starea de nedreptate rasială, accentuate în SUA după moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat de poliţişti în Minneapolis şi în contextul amplificării protestelor, nu există nimic subtil în stilul lui Donald Trump.

Preşedintele SUA a transmis luni prin Twitter: „Lege şi ordine!“ Este a şaptea oară în două săptămâni când postează acest mesaj. „Aceasta constituie o încercare specifică lui Donald Trump de a transforma o culpabilizare într-un avantaj. Mulţi îl vor acuza că a scăpat ţara de sub control, dar el mizează pe voturile alegătorilor care cred că un lider dur este persoana care poate restabili controlul“, notează editorialistul WSJ.

Exit mobile version