• Trump a fost de acord în ianuarie să predea 15 cutii de materiale.
  • Documentele secrete au fost recuperate atunci când FBI a efectuat o percheziție la locuința din Mar-a-Lago a lui Trump în luna august.
  • Documentele recuperate de FBI au inclus documente de analiză la nivel înalt despre programul nuclear iranian.

Documente clasificate descoperite la reședința din Florida a fostului președinte american Donald Trump conțineau informații despre programul de rachete al Iranului și date ale serviciilor secrete americane despre China, a relatat vineri The Washington Post.

Documentele secrete au fost recuperate atunci când FBI a efectuat o percheziție la locuința din Mar-a-Lago a lui Trump în luna august.

Dacă sunt împărtășite cu alții, astfel de informații ar putea expune metodele de colectare de informații pe care Statele Unite doresc să le țină ascunse lumii, a avertizat raportul. Unul dintre documente descrie programul de rachete al Iranului, în timp ce alte documente au informații de informații extrem de sensibile despre China.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Unele dintre cele mai sensibile materiale au fost recuperate în timpul percheziției aprobate de instanță a FBI la domiciliul lui Trump pe 8 august, în care agenții au confiscat aproximativ 13.000 de documente, dintre care 103 clasificate și 18 strict secrete, au dezvăluit documentele judiciare consultate de ziar. Washington Post a relatat anterior că unul dintre documentele confiscate în timpul percheziției FBI descria apărarea militară a unei țări străine, inclusiv capacitățile sale nucleare. Persoanele care au împărtășit informațiile nu au vrut să spună dacă acele informații aveau legătură cu Iranul, China sau o altă națiune.

Agențiile de informații americane cred că Teheranul este aproape de a avea suficient material fisionabil pentru o armă nucleară, dar nu și-a demonstrat încă capacitățile.

Documentele recuperate de FBI au inclus documente de analiză la nivel înalt despre programul nuclear iranian. Unele dintre documentele confiscate detaliază operațiuni americane ultrasecrete atât de bine păzite încât mulți oficiali de rang înalt din domeniul securității naționale nu sunt informați despre ele, a relatat Post. Numai președintele, unii membri ai cabinetului său sau un oficial de nivel apropiat de cabinet ar putea autoriza funcționari guvernamentali să cunoască detalii despre aceste programe cu acces special.

David Laufman, un fost oficial de rang înalt al Departamentului de Justiție, a declarat pentru Post că expunerea nesăbuită a unor surse și metode neprețuite ale capacităților de informații ale SUA… va influența cu siguranță decizia Departamentului de Justiție de a-l acuza pe Trump sau pe alții de reținerea intenționată de informații privind apărarea națională.

Trump a fost de acord în ianuarie să predea 15 cutii de materiale. Când arhiviștii au examinat cutiile, au găsit 184 de documente marcate ca fiind clasificate, inclusiv 25 marcate ca fiind strict secret.

Cu toate acestea, oficialii americani au notificat Departamentul de Justiție că Trump nu a predat toate materialele clasificate aflate în posesia sa. În iunie, consilierii dlui Trump au predat un plic sigilat care conținea alte 38 de documente clasificate, inclusiv 17 marcate top secret. Înregistrările camerelor de supraveghere au arătat cum au fost transportate cutii din zona de depozitare după ce a fost emisă citația – iar un martor cheie a declarat FBI că a mutat cutiile la instrucțiunile lui Trump.

Însă fostul președinte american insistă că acțiunile sale au fost legale. Dacă ești președintele Statelor Unite, poți declasifica doar spunând că este declasificat. Ești președintele – tu iei această decizie, a declarat el pentru Fox News într-un interviu recent.