Trump are arma care poate nimici armata rusă. Ce se știe despre racheta de ultimă generație

Forțele Aeriene ale SUA au recepționat, ieri, o nouă rachetă de ultimă generație care ar putea nimici armata rusă.

Este vorba despre o rachetă de tip stand in, care poate fi integrată pe avioanele „invizibile” F-35 și care poate pătrunde în sistemele stratificate de apărare ale inamicului pentru a lansa muniție în apropiere de țintă.

Deși, însă, această rachetă ar fi extrem de eficientă în fața armatei rusești, de exemplu, nu este la fel de folositoare în cazul unui posibil conflict SUA- China.

Ce știm până acum despre această rachetă și de ce nu poate fi folosită împotriva armatei chinezești?

Potrivit companiei producătoare, această armă a fost dezvoltată prin folosirea ingineriei digitale. Are un software ultramodern și o arhitectură a sistemelor deschise, astfel încât aceasta poate fi îmbunătățită de-a lungul anilor mult mai rapid.

Este și o armă de tip standing, înseamnă că poate pătrunde până și cele mai sofisticate sisteme antiaeriene, apoi ajunge în apropiere de ținte, acolo unde lansează muniția pentru atac. Însă această armă de tip standing este și o armă care se folosește de obicei pe distanțe mici. 

A fost dezvoltată în baza tehnologiei de pe rachetele antiradar ghidate din dotarea Statelor Unite ale Americii și, deși în acest moment nu este clasificată raza de acțiune, având în vedere că a fost concepută în baza tehnologiei anteriori menționate, ne așteptam să aibă o rază de acțiune de undeva la 280 de kilometri.

Aceasta poate fi folosită pentru a lovi centrele de comandă și control, lansatoarele de rachete de croazieră și rachete balistice, pentru a lovi sistemele de bruiaj al GPS, sistemele anti-satelit, dar și alte ținte aeriene. 

Poate fi integrată pe majoritatea platformelor de atac din dotarea Statelor Unite ale Americii. Vorbim aici despre avioanele F-35, care știm că au o amprentă redusă pe radar, dar și despre bombardierele B-21 sau avioanele F-15E.

De exemplu, pe un avion F-35, avionul despre care știm că și România va avea în următorii ani, pot fi integrate două astfel de rachete. Deși aceste rachete sunt văzute de majoritatea expertilor drept rachetele care ar putea nimici armata rusă, pentru că pot fi folosite pe distanțe mici. Ele nu sunt atât de folositoare în eventualitatea unui conflict, de exemplu China-Taiwan, în care Statele Unite ale Americii ar interveni pentru a ajuta Taiwanul.

Și asta nu din cauza rachetelor în sine, ci din cauza platformelor pe care sunt integrate, pentru că un avion F-35, de exemplu, pentru a putea ajunge în regiune, trebuie realimentat, fie în zbor, fie la sol. Iar singura bază aeriană din regiune în care racheta poate fi realimentată este o bază aeriană din Japonia, care însă se află în raza de acțiune a rachetelor chineziști, deci ar putea fi astfel vulnerabile unui atac din partea Chinei. 

Exit mobile version