Trump cere Congresului să modifice proiectul de lege „risipitor” de sprijin împotriva coronacrizei

donald-trump (4) Foto: Profimedia

Preşedintele american Donald Trump a cerut Congresului să modifice un proiect de lege de sprijin împotriva efectelor coronavirusului în valoare de 900 de miliarde de dolari, sugerînd triplarea plăţilor către cetăţeni, relatează BBC.

Într-un mesaj video postat pe Twitter, Trump a spus că pachetul „este o ruşine”, plin de articole „risipitoare”. „Se numeşte proiectul de lege de ajutor Covid, dar nu are aproape nimic de-a face cu Covid”, a spus el.

Proiectul include plăţi unice de 600 de dolari către majoritatea americanilor, dar Trump a spus că valoarea ar trebui să fie de 2.000 de dolari.

Preşedintele era aşteptat să semneze legea după trecerea sa prin Congres luni seara.

Însă în mesajul de marţi seară de la Casa Albă, Trump a invocat cheltuielile pentru alte ţări care apar în document, susţinând că aceşti bani ar trebui să meargă la americani. „Acest proiect de lege conţine 85,5 milioane de dolari pentru asistenţa Cambodgiei, 134 de milioane de dolari Birmaniei, 1,3 miliarde de dolari pentru Egipt şi armata egipteană, care vor cumpăra aproape exclusiv echipamente militare ruseşti, 25 de milioane pentru democraţie şi programe de gen în Pakistan, 505 milioane de dolari către Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua şi Panama”, a spus Trump.

Preşedintele s-a întrebat de ce Centrul Kennedy, un complex artistic din Washington ar trebui să primească 40 de milioane de dolari când nu este deschis şi de ce mai mult de 1 miliard de dolari au fost alocaţi muzeelor ​​şi galeriilor din capitală.

Trump a concluzionat: „Congresul a găsit o grămadă de bani pentru ţări străine, lobbyişti şi interese speciale, în timp ce a trimis minimul necesar poporului american care are nevoie de el. Nu a fost vina lor. A fost vina Chinei. Cer Congresului să modifice acest proiect de lege şi să mărească suma ridicolă de 600 de dolari la 2.000 de dolari sau 4.000 de dolari pentru un cuplu. De asemenea, cer Congresului să scape imediat de articolele risipitoare şi inutile din lege şi să-mi trimită un proiect adecvat, sau altfel următoarea administraţie va trebui să livreze pachetul de ajutor Covid”.

Dacă preşedintele îşi foloseşte dreptul de veto, guvernul SUA ar putea intra în shutdown din 29 decembrie, deoarece pachetul era însoţit de o măsură în valoare de 1.400 de miliarde de dolari pentru finanţarea agenţiilor federale în următoarele nouă luni.

Republicanii şi democraţii au negociat pachetul financiar din iulie, în timp ce Trump a rămas în mare parte a timpului în expectativă.

Luni după-amiază, liderii congresului au prezentat pachetul legislativ de 5.593 de pagini şi l-au votat câteva ore mai târziu. Mai mulţi parlamentari au protestat că nu li s-a oferit ocazia să citească conţinutul. Cu toate acestea, proiectul de lege a trecut prin Camera Reprezentanţilor până la 359-53 şi Senat cu 92-6.

Dar, după ce au analizat proiectul, jurnaliştii şi criticii au evidenţiat un şir de presupuse cadouri pentru lobbyişti. Washington Post, de exemplu, raportează că pachetul conţine scăderi de impozite de 110 miliarde de dolari pentru sectoare precum industria alcoolului şi sporturi cu motor.