• Membrii grupării de extremă dreapta Proud Boys, care s-au numărat printre cei mai fervenți fani ai lui Donald Trump, îl numesc acum pe fostul președinte „slab”.
  • Membrii grupării spun că dezaprobarea actelor violente de la Capitoliu este un act de trădare din partea lui Donald Trump.
  • Furia membrilor Proud Boys s-a accentuat după ce mai mulți dintre ei se confruntă cu acțiuni în justiție pentru asaltul asupra Capitoliului.

După alegerile prezidențiale de anul trecut, gruparea de extremă dreapta Proud Boys își declara loialitatea eternă față de președintele Trump, scrie The New York Times. Iar într-o postare din 8 noiembrie, pe un canal privat al aplicației Telegram, grupul și-a îndemnat adepții să participe la protestele împotriva unor alegeri pe care le considerau furate de la fostul președinte, pe care îl numeau „Împăratul Trump”.

Dar de atunci până acum atitudinea grupului față de persoana lui Trump s-a schimbat deja. „Trump va cădea ca un eșec total”, au spus luni „Proud Boys” pe același canal, Telegram.

Miercuri, când Trump pleca de la Casa Albă, Proud Boys au început să se dezică de el. În zeci de conversații de pe site-uri de socializare precum Gab și Telegram, membrii grupării au început să îl numească pe Trump „momeală” și „teribil de slab”. De asemenea, au cerut susținătorilor mișcării să nu mai asiste la mitinguri și proteste organizate pentru Trump sau Partidul Republican.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Comentariile acestea reprezintă o schimbare uimitoare pentru Proud Boys, care de ani de zile îl susțineau pe Trump și promovau violența politică. Conduși de Enrique Tarrio, mulți dintre miile de membri ai mișcării erau fani atât de fermi ai lui Trump, încât s-au oferit să servească drept miliția sa privată.

Nemulțumirea grupării față de Trump a crescut după asaltul asupra Capitoliului, de pe 6 ianuarie, când Trump a condamnat violența. Pe rețelele de socializare, membri ai mișcării s-au arătat dezamăgiți de dorința fostului președinte de a se retrage din funcție și au spus că dezaprobarea actelor violente de la Capitoliu este un act de trădare.

Furia membrilor grupării față de Donald Trump s-a accentuat după ce acesta nu a făcut nimic pentru a-i ajuta pe cei din grup care se confruntă cu acțiuni în justiție pentru violențele de la Capitoliu. Miercuri, un lider al Proud Boy, Joseph Biggs, în vârstă de 37 de ani, a fost arestat în Florida și încă cel puțin alți patru membri se confruntă cu acuzații în urma atacului.

Și alte grupuri de extremă dreaptă, cum sunt Oath Keepers, America First și Three Percenters, au început să-l critice pe Trump pe canalele private de pe Telegram.