- Judecătorul federal Tanya Chutkan a decis publicarea dosarului, nu consilierul special Jack Smith.
- Smith nu a știut când Chutkan va decide publicarea documentului, conform surselor NBC News.
- Chutkan a precizat repetat că candidatura lui Trump nu va influența cazul penal.
- Trump a acuzat publicarea dosarului de a fi un „weaponization of government” cu o lună înainte de alegeri.
Trump l-a acuzat pe consilierul special de interferență electorală asupra unui dosar publicat miercuri. Dar un judecător federal, și nu Smith, a luat decizia de a o face publică și când, conform NBC News.
Fostul președinte Donald Trump și campania sa l-au acuzat pe consilierul special Jack Smith că a încălcat normele Departamentului de Justiție prin includerea unor noi dezvăluiri despre eforturile fostului președinte de a anula pierderea alegerilor din 2020 într-un dosar publicat miercuri.
Cine a ordonat publicarea dosarului?
În realitate, un judecător federal, nu Smith, a luat decizia de a face public acest dosar.
Trump a numit situația „weaponization of government” pentru publicarea dosarului cu doar o lună înainte de ziua alegerilor. Trump susține că Smith și oficialii federali influențează în mod necorespunzător alegerile prezidențiale.
Într-adevăr, Departamentul de Justiție respectă de obicei o „perioadă de liniște” informală de 60 de zile înainte de alegeri – ceea ce înseamnă că evită să ia măsuri discreționare care ar putea fi considerate ca influențând alegătorii.
Cu toate acestea, noile dezvăluiri din partea biroului consilierului special au fost făcute într-un caz penal în curs de desfășurare, la ordinul unui judecător federal, Tanya Chutkan, care a luat în cele din urmă decizia de a publica miercuri dosarul redactat.
Smith nu știa că Chutkan urma să ia decizia de a face public documentul și nici momentul publicării acestuia, au declarat pentru NBC News două surse familiarizate cu această chestiune care nu au fost autorizate să vorbească public.
Dezbaterea între transparența judiciară vs influența electorală
Chutkan a precizat în mod repetat, în cadrul audierilor în instanță, că candidatura prezidențială a lui Trump și programul de campanie – în ciuda protestelor echipei lui Trump – nu vor avea niciun impact asupra cauzului penal aflat în responsabilitatea sa.
Judecătoarea a precizat acest lucru în mod explicit într-un ordin emis luna trecută, scriind că „preocuparea lui Trump cu privire la consecințele politice ale acestor proceduri nu influențează programul de pregătire a procesului”.
Trump a susținut joi pe Truth Social că Departamentul de Justiție nu ar trebui să facă „absolut nimic” care ar putea interfera cu o alegere în cele 60 de zile anterioare.
„Ei au nesocotit propria lor regulă în favoarea unei interferențe electorale complete și totale”, a scris el într-o postare.
„Eu nu am greșit cu nimic, ei au făcut-o! Cazul este o escrocherie, la fel ca toate celelalte”.
Perioada de 60 de zile nu se aplică judecătorilor și, în general, nu se aplică nici cazurilor în curs, deși acest lucru este întotdeauna supus discreției dacă procurorii doresc să evite luarea anumitor măsuri chiar și în cazurile în curs.
Chuck Rosenberg, un veteran al Departamentului de Justiție și analist juridic la NBC News, a declarat că echipa lui Smith a procedat ca la carte.