• „Ţara noastră s-a săturat şi nu va mai răbda mult”, a declarat Donald Trump
  • Donald Trump i-a cerut din nou vicepreşedintelui în funcţie, Mike Pence, să intervină în sesiunea plenară a Congresului, pentru a opri validarea rezultatului scrutinului prezidenţial
  • Mike Pence, vicepreşedinte în funcţie al SUA, va avea un rol strict formal în înregistrarea de către Congres a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a denunţat miercuri, într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor adunaţi în centrul Washingtonului, presupusele fraude electorale din scrutinul prezidenţial, afirmând că nu îşi va recunoaşte înfrângerea.

„Ţara noastră s-a săturat şi nu va mai răbda mult”, a declarat Donald Trump, cerând oprirea „furturilor electorale” tolerate de „presa ştirilor false”.

„Scrutinul a fost fraudat cum nu s-a mai întâmplat vreodată. Nu vom ceda niciodată, nu vom admite înfrângerea, nu putem face acest lucru când este vorba de furturi”, a afirmat Donald Trump, potrivit Fox News.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Donald Trump i-a cerut din nou vicepreşedintelui în funcţie, Mike Pence, să intervină în sesiunea plenară a Congresului, pentru a opri validarea rezultatului scrutinului prezidenţial. „Sper că Mike va face ceea ce trebuie. Sper acest lucru, deoarece dacă Mike Pence face ceea ce trebuie, câştigăm alegerile. Tot ce trebuie să facă vicepreşedintele Pence este să trimită documentele înapoi la state pentru revalidare; în acest fel, eu devin preşedinte şi voi veţi fi cei mai fericiţi oameni”, le-a spus Donald Trump simpatizanţilor.

Donald Trump i-a cerut de mai multe ori vicepreşedintelui Mike Pence să susţină acţiunile sale de blocare în Congres a validării rezultatului scrutinului prezidenţial, câştigat de Joseph Biden. „Vicepreşedintele are puterea de a respinge electori aleşi în mod fraudulos”, a declarat Donald Trump, marţi, prin Twitter. Anterior, în cursul unui eveniment electoral desfăşurat luni în statul Georgia, Donald Trump afirmase: „Sper că Mike Pence intervine pentru noi. Sigur că, dacă nu va interveni, nu îl voi mai plăcea atât de mult”.

Mike Pence, vicepreşedinte în funcţie al SUA, va avea un rol strict formal în înregistrarea de către Congres a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal, un organism care a confirmat victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial desfăşurat în noiembrie. Conform unei reglementări electorale din anul 1887, vicepreşedintele SUA va citi în ordine alfabetică rezultatele exprimate de electorii fiecărui stat şi va nota potenţialele obiecţii. „Conform noii teorii a lui Trump, Pence are autoritate în mod unilateral de a decide dacă introduce ori nu voturile electorilor care au votat cu Biden şi chiar ar putea să îi ignore şi să introducă electori care îl susţin pe el. Este o interpretare asupra rolului vicepreşedintelui care intră în contradicţie cu procedurile oricărui alt scrutin din istoria SUA, o concepţie despre care specialiştii din domeniul constituţional cred că nu are nicio logică (…)”, notează site-ul Politico.com.