Trump promite că va discuta cu Putin încheierea războiului „oribil” din Ucraina. Cum se poziționează România?

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat pe 22 decembrie că omologul rus, Vladimir Putin, vrea să aibă o întâlnire cu el „cât mai curând posibil”. „Trebuie să așteptăm asta, trebuie să punem capăt acestui război oribil”, a mai adăugat Trump. Acest lucru se întâmplă în timp ce pe front trupele rusești sunt în ofensivă cu misiunea de a cuceri cele patru provincii anexate de Putin, iar țările din Europa discută despre o misiune de menținere a păcii în Ucraina.

Va reuși Trump să ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina?

Așteptarea este foarte mare iar Donald Trump a promis că va face acest lucru chiar în prima zi de mandat. Așteptarea este foarte mare și în rândul celor din Rusia și Ucraina, pentru că urmează să se împlinească 3 ani de la începutul acestui război.

Peste 84.000 de militari ruși și-au pierdut viața în războiul din Ucraina. Pierderile militarilor ruși sunt de peste 700.000 dacă s-ar lua în calcul și răniții și dispăruții. Zelenski a declarat în urmă cu puțin timp că Ucraina pierdut 43.000 de militari. Ambele țări au cheltuit în jur de 200 de miliarde de dolari pentru acest război. Ucraina a fost ajutată de către UE și SUA cu alte miliarde de dolari.

Cum se poziționează România în acest proces?

Un avertisment al Germaniei spunea că trebuie să ne pregătim pentru un război hibrid al Rusiei. Chiar dacă Putin va accepta o pace cu Ucraina, acest lucru nu înseamnă că nu va mai ataca și alte țări din Europa, și nu militar, ci hibrid. România are nevoie de oameni puternici în politică. România are un buget al apărării destul de generos. Nu doar apărarea este importantă într-un război hibrid ci și justiția.

Exit mobile version