Trump refuză să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei: „Vreau să înceteze”

Donald Trump a ocolit o întrebare directă în cadrul dezbaterii prezidențiale de marți seară cu privire la faptul dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, subliniind îngrijorarea că o a doua administrație Trump ar putea suspenda sprijinul militar pentru Kiev, anunță The Guardian.

Întrebat direct de David Muir de la ABC dacă dorește sau nu ca Ucraina să câștige războiul, el nu a răspuns la întrebare și a spus simplu: „Vreau ca războiul să înceteze”. El s-a concentrat pe bilanțul uman al războiului, spunând că oamenii au fost uciși „cu milioanele”, un număr care nu a fost confirmat de nicio țară sau organizație internațională.

Trump a continuat spunând că, dacă va fi ales, va negocia un acord chiar înainte de a deveni președinte și a sugerat că Statele Unite „se joacă cu al treilea război mondial”.

Kamala Harris s-a năpustit rapid asupra remarcilor sale, spunând că, dacă Trump ar fi fost președinte în timpul invaziei, atunci „Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei” și că, într-un astfel de scenariu, președintele rus ar fi trecut la Polonia.

„De ce nu le spuneți celor 800.000 de polonezi americani de aici, din Pennsylvania, cât de repede ați renunța de dragul favorului și a ceea ce credeți că este o prietenie cu ceea ce se știe că este un dictator care v-ar mânca la prânz”.

Remarcile lui Trump vor reînnoi îngrijorările Kievului cu privire la faptul că acesta va tăia ajutorul militar și economic acordat țării dacă va fi reales într-un moment crucial al războiului, când Kievul are nevoie disperată de trupe, sprijin financiar și echipament militar, mare parte din acesta fiind furnizat de Statele Unite și aliații săi din NATO.

Consilierii lui Trump au sugerat deja că lucrează la un acord de pace pe care Ucraina ar fi obligată să îl accepte înainte ca Trump să preia puterea în ianuarie anul viitor, dacă va câștiga alegerile din noiembrie. El a confirmat acest lucru marți seara, numind invazia Rusiei un „război care moare de nerăbdare să fie rezolvat. Îl voi rezolva chiar înainte de a deveni președinte”.

Încă de la începutul invaziei, Trump a fost sceptic în ceea ce privește furnizarea de arme militare Ucrainei, inspirând partidul său să blocheze finanțarea militară crucială pentru țară timp de luni de zile la începutul acestui an.

Exit mobile version