• Kremlinul spune că discuțiile cu echipa lui Trump decurg bine.
  • Nu se așteaptă rezultate imediate, din cauza tensiunilor din era Biden.
  • Trump vrea să oprească războiul din Ucraina și cere acțiuni rapide.

Kremlinul a declarat duminică că discuțiile cu echipa fostului președinte american Donald Trump decurg „foarte bine”, însă a subliniat că este prea devreme pentru a spera la rezultate rapide, având în vedere deteriorarea relațiilor bilaterale în timpul administrației Biden, scrie Reuters.

Trump, care susține că dorește să fie ținut minte ca un pacificator, a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt „baiei de sânge” din Ucraina, un conflict pe care administrația sa îl descrie acum drept un „război prin interpuși” între SUA și Rusia – o interpretare care reflectă poziția Moscovei.

După întrevederea emisarului special al lui Trump, Steve Witkoff, cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, Trump a comentat că discuțiile „merg probabil OK”, dar a avertizat că „vine un moment când trebuie să acționezi sau să taci”.

Recomandări

VANCE DATOREAZĂ SCUZE
ÎNCEPE PRODUCȚIA COBRA 2
TRAGEDIE ÎN VANCOUVER
COREEA AJUTĂ RUSIA
FIE PACE, FIE PA!
GEN Z NU VREA PATRON

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru televiziunea de stat rusă că există contacte active la mai multe niveluri – inclusiv prin ministerul de externe, serviciile de informații și emisarul pentru investiții al lui Putin, Kirill Dmitriev.

Totuși, Peskov a avertizat că „nu se pot aștepta rezultate imediate”, invocând daunele aduse relațiilor de fostul președinte Joe Biden.

Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată în 2022, a dus la cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

În timpul discuțiilor de vineri, Putin l-a întâmpinat cordial pe Witkoff, care și-a dus mâna la inimă în semn de salut. Întâlnirea a durat peste patru ore, potrivit agențiilor ruse.

Întrebat dacă se apropie o întâlnire directă între Trump și Putin, Peskov a spus că cele două părți „merg pe acest drum împreună, cu răbdare”, dar că reconstrucția relațiilor necesită „muncă serioasă și de durată”.

În timp ce liderii europeni și Ucraina denunță invazia ca pe o acțiune imperialistă a Kremlinului, cerând înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, Putin susține că războiul este parte dintr-o confruntare cu Occidentul în declin, care ar fi umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului, extinzând NATO în apropierea granițelor sale.

Citește și