• Netanyahu și Trump au vorbit la telefon 40 de minute.
  • După conversație, Netanyahu a reunit Cabinetul de Securitate.
  • SUA au propus Iranului îmbogățirea uraniului la niveluri mici, pentru o perioadă limitată de timp.
  • Teheranul are o capacitate de 200 de kg de uraniu îmbogățit până la 60% puritate, aproape de nivelul de 90% pentru producerea de arme nucleare.
  • Șeful AIEA avertizează că Iranul va dezvolta arme nucleare dacă Israelul îi atacă centrele nucleare.
  • Donald Trump a retras SUA, în 2015, din Acordul Nuclear în care erau implicate alte șase puteri nucleare. De atunci, a impus și sancțiuni economice Iranului.

Netanyahu și Trump au vorbit 40 de minute la telefon despre amenințarea reprezentată de capabilitățile nucleare ale Iranului. Discuția a avut loc în contextul în care negocierile dintre Washington și Teheran cu privire la problema nucleară au ajuns în punctul în care, după o propunere americană a unui acord nuclear, Iranul a răspuns că va veni cu o contra-propunere, care să fie rezonabilă și echilibrată.

Ce știm despre discuția celor doi lideri?

Contrar altor situații similare, Casa Albă nu a transmis un comunicat de presă în care să detalieze conversația dintre cei doi lideri, iar Președintele Donald Trump nu a oferit detalii nici pe rețelele de socializare, așa cum obișnuiește. În schimb, el a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că discuția cu Benjamin Netanyahu s-a concentrat pe problema nucleară.

De asemenea, Trump a menționat că s-a discutat și despre războiul din Gaza și despre dorința de a aduce acasă ostaticii israelieni, însă nu a făcut nicio referire la situația dificilă a palestinienilor din Fâșia Gaza sau la accesul acestora la ajutoare umanitare.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
3 RĂZBOAIE CU RISCURI
S-A RĂZGÂNDIT IRANUL?
SE PREDĂ IRANUL?
ROMÂNIA NU ARE PREMIER
TRUMP DĂ OCHII CU G7

De cealaltă parte, biroul prim-ministrului israelian a transmis doar că au fost discutate detaliile unui posibil acord nuclear între Statele Unite ale Americii și Iran.

În ceea ce privește propunerea făcută de Statele Unite în cadrul negocierilor cu Iranul, americanii au sugerat ca Teheranul să continue procesul de îmbogățire a uraniului, însă doar la niveluri foarte scăzute și pe o perioadă limitată. Această măsură ar urma să fie valabilă până la formarea unui consorțiu internațional, compus din Statele Unite și state arabe, care să ajute Iranul să producă, la nivel redus, combustibil nuclear destinat centralelor sale. Menționăm că această producție nu s-ar desfășura pe teritoriul iranian.

În prezent, Iranul deține o cantitate de aproximativ 200 de kilograme de uraniu îmbogățit la o puritate de 60%, ceea ce îl plasează foarte aproape de capacitatea de a produce arme nucleare. Această situație generează preocupări majore atât în rândul statelor din regiune, cât și în rândul Statelor Unite ale Americii.

Cu toate acestea, se pare că Teheranul nu a acceptat propunerea americană și intenționează să vină, la următoarea rundă de negocieri, cu o contraofertă pe care o consideră „echilibrată, logică și rezonabilă”.

Data următoarei întâlniri nu este clar stabilită: americanii afirmă că va avea loc joi, în timp ce iranienii susțin că întâlnirea este programată pentru sâmbătă.

Este important de subliniat că, deși Președintele Trump se arată dur față de Iran în declarațiile publice și pe rețelele de socializare – susținând că nu va permite continuarea îmbogățirii uraniului – tonul de la masa negocierilor pare mai nuanțat, ceea ce sugerează că s-ar putea ajunge în curând la un acord. În caz contrar, rămâne pe masă opțiunea amenințării cu forța militară pentru a opri programul nuclear iranian.

În plus, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat recent că, dacă Israelul va ataca centrele nucleare ale Iranului, există riscul ca Teheranul să accelereze dezvoltarea de arme nucleare.