• Trump și Netanyahu au discutat la Casa Albă despre Gaza și Iran, fără a stabili măsuri concrete
  • Trump a reluat ideea controversată a relocării palestinienilor în alte țări
  • Netanyahu dorește o zonă tampon și nu pare dispus să revină la acordul de încetare a focului
  • SUA și Iranul ar putea începe discuții, directe sau indirecte, la sfârșitul săptămânii în Oman
  • Iranul este considerat „la un pas” de a putea construi o armă nucleară, potrivit Pentagonului

Întâlnire tensionată la Washington: Gaza, Iranul și o posibilă intervenție militară – temele majore de pe masa liderilor


Donald Trump și Benjamin Netanyahu s-au întâlnit luni la Casa Albă, într-un context internațional tensionat, pentru a discuta despre viitorul Fâșiei Gaza și programul nuclear al Iranului. Întâlnirea a venit pe fondul unei noi inițiative diplomatice conduse de Emmanuel Macron, președintele Franței, care a organizat o teleconferință cu liderii din SUA, Iordania și Egipt pentru a securiza o încetare a focului în Gaza.

Ce s-a stabilit ieri la Casa Albă? Cât de aproape este o pace în Gaza?

Practic nu s-a stabilit nimic. Trump a venit din nou cu ideea lui de a disloca sau a reloca palestinieni în țări, așa zis, amabile, dar până acum nicio țară s-a oferit să primească palestinieni și nici palestinienii nu și-au anunțat dorința de a pleca.

Netanyahu a vorbit despre un nou acord de încetare a focului în timp ce Franța, Egiptul și Iordania au cerut Israelului să revină la acordul de încetare a focului care fusese aprobat atât de Israel cât și de Hamas, dar Netanyahu a ieșit din el când trebuia să se treacă la faza a doua și anume la retragerea armatei israeliene din Gaza.

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU GOLDBERG
„RĂZBOIUL CARE N-AR FI”
CE REPREZINTĂ PAPALITATEA?
SUA ȘI IRAN DISCUTĂ
SUNTEM ȘI CATOLICI...
UNDE MERGI AZI?

În acest moment Armata Israelului controlează 50% din teritoriul Gazei, vrea să stabilească o zonă tampon de un kilometru și jumătate, și în condițiile în care armata va înainta, nu peste mult timp va controla probabil toată regiunea Gaza.

Cel mai negru scenariu este faptul că populația din Gaza suferă foarte mult în acest moment, conform autoritățile medicale peste 60 de mii de persoane și au pierdut viață, iar de partea cealaltă Hamas încă deține 59 de ostatici israelieni, dintre care jumătate ar mai fi în viață și nu sunt speranțe pentru eliberarea lor, cel puțin pe termen scurt.

Ieri, în timpul vizitei premierului Netanyahu la Washington, la Tel Aviv, dar și în alte orașe din Israel, au fost demonstrații pentru reluarea negocieriilor de pace și eliberarea ostaticilor.

Donald Trump și Benjamin Netanyahu la Casa Albă

Iran: planuri nucleare vs. negocieri diplomatice

Au existat speculații că Netanyahu i-ar putea propune lui Trump un plan de atac asupra instalațiilor nucleare iraniene. În schimb, Trump a anunțat posibile discuții cu Iranul pentru un nou acord. Va renunța Iranul la planurile sale nucleare?

Da, am văzut în declarația de mai devreme a președintelui Trump, voalat amenință Iranul cu represalii. De altfel, Statele Unite și-au dezlocat mai multe forțe în Orientul Mijlociu, o nouă grupare de nave conduse de un portavion, aeronave F-35, un sistem de rachete THAAD, două sisteme de rachete Patriot.

De partea cealaltă, Iranul și-a alertat armata. Într-adevăr, ce se va întâmpla sâmbătă în Oman este foarte interesant de urmărit. Statele Unite spun că vor fi discuții directe între SUA și Iran. Iranul spune că vor fi discuții indirecte prin reprezentanți ai Omanului.

Cel care va reprezenta pe Trump acolo este Witkoff, care este responsabil și de pacea din Gaza, dar și de pacea din Ucraina. Așteptăm weekend-ul să vedem. Oricum, Iranul este foarte aproape de a avea o armă nucleară. Conform informațiilor Pentagonului, are toate elementele pentru a construi o armă nucleară și trebuie mai puțin de o săptămână să le asambleze.

Citește și