- Trump compară potențialul Gazei cu paradisul fiscal mediteranean Monaco.
- Fostul președinte american laudă locația și resursele naturale ale Gazei.
- Declarațiile fostului președinte stârnesc controverse în contextul conflictului israeliano-palestinian.
Gaza ar putea fi reconstruită „mai bine decât Monaco”, un paradis mediteranean al super-bogaților, a sugerat luni fostul președinte american, Donald Trump, conform POLITICO.
Viziunea optimistă a lui Trump pentru Gaza
Candidatul republican la președinție a făcut aceste comentarii într-un interviu cu prezentatorul de radio conservator Hugh Hewitt, care l-a întrebat dacă enclava de coastă, devastată de ofensiva militară de un an a Israelului, ar putea fi un alt Monaco „dacă ar fi reconstruită în mod corect”.
„[Gaza] ar putea fi mai bună decât Monaco”, a răspuns Trump. „Are cea mai bună locație din Orientul Mijlociu, cea mai bună apă, cel mai bun totul”.
Trump, fost dezvoltator imobiliar, a adăugat că „a fost acolo” și că a fost „un loc dur”, dar The New York Times a raportat că nu există nicio înregistrare a vizitei lui Trump în Gaza ca președinte sau ca om de afaceri.
Un oficial de campanie a declarat ziarului că Trump s-a referit la Israel, pe care Trump l-a vizitat (împreună cu Cisiordania) când a fost președinte în 2017. Gaza a fost ocupată de Israel timp de decenii, dar nu a făcut parte din țară.
Remarcile lui Trump fac ecou celor ale ginerelui său, Jared Kushner, care a declarat în februarie că „proprietățile de pe malul apei din Gaza … ar putea fi foarte valoroase”.
Contrastul cu realitatea actuală
După un an de la ofensiva militară a Israelului, care a inclus atacuri aeriene și o invazie terestră, o mare parte din Gaza a fost lăsată în ruine, cu un sfert din clădiri distruse sau grav avariate, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși și cel puțin 75 % din populația de 2,3 milioane a enclavei a fost strămutată.
În aprilie, ONU și Banca Mondială au estimat costul reconstrucției infrastructurii critice din Gaza la 18,5 miliarde de dolari.