Trump versus Harris: Cine conduce în sondaje? Au mai rămas 2 săptămâni până la alegerile din SUA

Au mai rămas puțin peste 2 săptămâni până la alegerile din Statele Unite, iar Trump și Harris sunt foarte aproape în sondaje. Ca atare, ambii încearcă să adune cât mai mult sprijin în statele cheie, acolo unde se decide totul pe 5 noiembrie.

Cine conduce acum în sondaje?

Ultima dată în sondaje a fost la egalitate undeva la sfârșitul lunii iulie, Donald Trump și Kamala Harris, după care Kamala Harris a preluat conducerea și acum este încă în fruntea sondajelor, dar cu o diferență foarte mică, practic sub 2%. Are 48,5% față de 46,9% ale lui Donald Trump.

Dar, datorită sistemului electoral a Statelor Unite, acest avantaj nu reprezintă mare lucru pentru că rezultatul va fi decis de votul electorilor. Bineînțeles, într-o primă fază contează și votul alegătorilor, aproximativ 244 de milioane vor avea drept de vot anul acesta în Statele Unite, dar votul electorilor va conta în cele din urmă și este posibil ca, chiar dacă unul dintre candidați va primi o majoritate a votului popular, cum se spune, votul electorilor va fi totuși mai mare. 

Iar din acest punct de vedere, un ultim sondaj publicat astăzi, chiar pe 19 octombrie, arată că dacă astăzi ar fi alegerile, Donald Trump ar conduce în voturile electorilor cu 215 față de 205 voturi ale electorilor pentru Kamala Harris. Dar, bineînțeles, nici acest sondaj nu este foarte relevant, pentru că există voturi sigure din partea democraților, cel puțin a suporterilor democrați, și voturi sigure din partea republicanilor, iar în această categorie a voturilor sigure încă conduce Kamala Harris.

Ce au făcut Harris și Trump în ultimele zile?

Harris și Trump, bineînțeles, s-au concentrat asupra bătăliilor în statele cheie, deci practic acolo unde ei pot acumula cele mai multe voturi electorale, în statele indecise, deci acolo unde, în mod tradițional, nu votează republicanii respectiv democrații, ci se poate întâmpla orice.

Un astfel de stat cheie este Michigan. Aici a fost o mică ceartă între Kamala Harris și Donald Trump. 

Donald Trump se plângea la un moment dat că este obosit. Bineînțeles, Kamala Harris a reacționat imediat, păi cum poate un candidat la președinție să fie obosit, ce o să facă el când o să fie președinte, la care Donald Trump a atacat-o pe Kamala Harris într-un interviu televizat și a spus că nu are nimic, nu este nici pe departe obosit după 48 de zile de campanie non-stop. 

Dar ca să ajungem și la un subiect un pic mai serios, Donald Trump a vorbit și despre situația în care China ar ataca Taiwanul. Donald Trump a spus că în această situație ar taxa foarte dur China, ar impune taxe vamale undeva între 150 și 200%. Întrebat dacă ar recurge și o blocadă militară împotriva Chinei în fața Taiwanului, Trump a spus că nu va fi nevoie pentru că președintele Xi Jinping îl apreciază foarte mult pe Donald Trump și nu se va ajunge la o asemenea situație. 

Deci, pe scurt, cam acestea sunt ultimele informații din campania electorală ale Statelor Unite. 

Exit mobile version