• În această dimineață a avut loc prima dezbatere electorală între Donald Trump și Joe Biden
  • Prezent în studioul Aleph News, analistul Iulian Chifu a analizat prestațiile celor doi
  • „Joe Biden a fost foarte prezent, însă de 3-4 ori Trump a reușit să ducă discuția în alte direcții, blocându-l”, spune Chifu

Joe Biden a fost foarte prezent. De remarcat – a vorbit cu alegătorii săi la cameră, direct. De 3-4 ori Trump a reușit să ducă discuția în alte direcții, blocându-l.

Trump este un foarte bun povestitor, dar care a mers mult pe improvizație, când intra peste Biden era imposibil să înțelegi ceva.

Biden și-a marcat temele, a vorbit cu publicul.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

De remarcat etichetele. Trump a insistat că Biden este stânga radicală, green deal. Pe de altă parte am văzut un Joe Biden care a lucrat – a fost nesperat de viu, nesperat de prezent. Trump a avut timp morți, când l-a lăsat pe Biden să-și spună ideile până la capăt.

Au fost un număr de idei mai punctate în talking points propuse de Biden. Mult mai savuroase, dar cu mai puțină substanță din partea lui Trump. Au fost cel puțin două puncte în care a fost depășit, echipa sa ar trebui să fie mai atentă. Până la urmă e vorba despre publicul care contează – sunt două momente de marcat, Joe Biden: „Votați, votați, votați!”.

Posibilitate contestării alegerilor

Toate acestea se judecă în curțile de judecată, iar răspunsul final vine de la Curtea Supremă. Cel mai probabil vom avea de-a face cu avocați, dacă ne luăm după ce a declarat Trump. Ce e sigur e că vom avea alegeri lungi.

Vor fi doar zone în care vor fi probleme. În instanță trebuie să vii cu dovezi.

În SUA nu suntem ca la CCR în România. Acuzația lui Biden legată de Curtea Supremă că s-a antepronunțat pe Obamacare. Nu s-a pus problema ca în alegeri judecătorii ar putea să judece pe baza susținerii de partid. Cred că vor fi alegeri integre.

Cum va afecta bursele? Încrederea în SUA

Să nu ne ducem la conflict civil. În principiu, existând o pregătire, faptul că Trump a adus subiectul pe piață, e vorba de incertitudine.

Taxele plătite de Trump

E singurul președinte care la intrarea în oficiu nu a prezentat aceste documente. Justiția se va pronunța și vom ști, e adevărat cu întârziere.

Cine a câștigat?

Cei care contează sunt votanții fiecăruia dintre cei doi și fiecare votant așteaptă câte ceva de la fiecare candidat. Când vom avea studii sociologice vom vedea cine și-a atins mai bine publicul.

Cum vor fi următoarele dezbateri?

Ne vom duce spre teme distincte. Nu am avut politică externă, dar lucrurile acestea vor veni. Vom avea și dezbaterile între vicepreședinți. Sunt metode rafinate și precise care spun fiecăruia ce ar trebui să facă pentru a puncta mai mult.

Prestația moderatorului – a fost imparțial?

Ca jurnalist e clar că e un jurnalist bun. În echidistanță – au fost două întrebări dificile pentru Donald Trump. A fost o secvență în care Trump se certa cu moderatorul. Jurnalist bun, echilibrat, a avut momente în care a pierdut controlul și unul sau două momente în care întrebările adresate președintelui pot ridica semne de întrebare.