- Cine se trezește devreme, ajunge la Casa Albă!
- Miercuri dimineață, de la 03:30, Aleph News ți-a transmis în direct prima bătălie a războiului pentru America.
- Prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din SUA a avut loc în Cleveland, Ohio, a durat o oră și jumătate și a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la Fox News
Cei doi candidați la președinția SUA au răspuns la întrebări care acoperă toate subiectele fierbinți ale agendei publice americane, de la gestionarea pandemiei de coronavirus și sistemul medical din SUA până la problemele rasiale și schimbările climatice.
Advertisment
Schimburile de replici dintre cei doi candidați au fost, așa cum era de așteptat, acide, iar cei doi s-au și jignit în mai multe rânduri.
Ultima parte a dezbaterii a fost dedicată integrității alegerilor
„Prezintă-te și votează. Veți stabili rezultatul acestor alegeri. Votează, votează, votează ”, a spus Biden.
Recomandări
Biden a făcut referire la atacurile lui Trump împotriva votului prin poștă, despre care președintele a susținut (fără dovezi) că vor fi vulnerabile la fraude pe scară largă.
Biden a menționat că Trump însuși a votat prin poștă în ultimii ani, spunând: „El stă în spatele biroului și își trimite buletinul de vot în Florida”.
Președintele Trump a spus că nu va admite pierderea alegerilor dacă consideră că rezultatele au fost „manipulate”, continuând să vorbească despre teorii ale conspirației legate de alegătorii care votează prin poștă.
„Îi veți îndemna pe susținători să rămână calmi până la anunțarea rezultatelor și să nu se angajeze în vreo neliniște civilă și promiteți în această seară că nu veți declara victoria până când alegerile nu vor fi certificate în mod independent”, a întrebat moderatorul Chris Wallace.
„Îi îndemn pe susținători să meargă la vot și să urmărească alegerile cu mare atenție”, a spus Trump. „Dacă sunt alegeri corecte, sunt 100% la bord. Dar dacă văd zeci de mii de buletine de vot manipulate, nu pot fi de acord cu asta.”.
Biden a răspuns la întrebare acceptând „să nu declare victoria” până la alegeri.
„Totul este despre încercarea de a descuraja oamenii de la vot, deoarece el încearcă să îi sperie pe oameni să creadă că nu va fi legitim”, a spus Biden. „Prezintă-te și votează. Veți stabili rezultatul acestor alegeri”.
Schimbările climatice
Întrebat despre schimbările climatice, dacă el crede în acest concept, Trump a răspuns: ”Vreau ape curate ca cristalul și aer curat, dar nu vreau să ne distrugem afacerile. În legătură cu incendiile, avem nevoie de o mai bună gestionare a incendiilor, avem copaci bătrâni și uscați.
Cred că trebuie să facem tot ce trebuie să avem ape curate și aer curat și să plantăm 1 milion de copaci. Tot aud California arde, California arde! Avem copaci care ard mai ușor în California. Sunt de acord cu mașinile electrice dar ce au făcut în California este nebunie”.
Trump l-a atacat pe Biden pentru politicile sale în domeniul schimbărilor climatice, susținând că propunerile sale ar putea provoca o catastrofă economică.
Când a fost întrebat dacă a susținut Green New Deal, Biden a spus că nu, pentru că are propriul său plan climatic.
„Susțin planul Biden pe care l-am propus, care este diferit de ceea ce el numește radical Green New Deal”, a spus Biden.
Democratul a susținut că planul său climatic se va plăti singur din cauza veniturilor pe care le va genera.
Problemele rasiale și violența în orașele americane
„De ce ar trebui alegătorii să aibă încredere în dvs. și nu în adversarul dvs. pentru a face față problemelor rasiale cu care se confruntă această țară în următorii patru ani?”, i-a întrebat Chris Wallace pe ambii candidați.
Joe Biden a încercat să-și exprime avantajul, citând mitingul supremacist alb din Charlottesville, Virginia, în 2017, după care Donald Trump a spus că au existat „oameni foarte buni de ambele părți”. „Acest om este un salvator al afro-americanilor?”, a întrebat retoric Biden.
Trump a răspuns citând un proiect de lege privind criminalitatea din 1994, care a creat o serie de noi infracțiuni federale și a extins utilizarea pedepsei cu moartea și a constituit un punct de vulnerabilitate pentru Biden, senator în Delaware la vremea respectivă. „Au văzut ce ai făcut tu”, a spus Donald Trump.
De asemenea, Trump a vorbit despre observațiile făcute de Biden în luna mai, când a spus unui post de radio că alegătorii negri s-au împărțit între votul pentru el și domnul Trump „nu este negru”. Comentariul, pentru care Biden și-a cerut scuze, a declanșat o dispută online.
„Nimeni, nimeni, nu ar trebui să voteze pentru niciun partid în funcție de rasă, religie, origini”, a spus el. „Există afro-americani care cred că Trump a meritat să fie votat. Nu cred, sunt pregătit să-mi pun cazierul împotriva lui. Aceasta a fost linia de jos și a fost, a fost cu adevărat nefericit”, a spus Biden.
Trump l-a criticat pe Biden pentru rolul său în elaborarea proiectului de lege privind criminalitatea din 1994, o abatere ciudată de la atacurile recente ale președintelui asupra lui Biden pentru că se presupune că nu a fost delicat.
Biden a răspuns abordând recentele proteste anti-rasism, spunând: „Violența ca răspuns nu este niciodată adecvată. Niciodată adecvat. Protestul pașnic este. Violența nu este niciodată potrivită”.
Trump a fost întrebat de Chris Wallace oprirea programelor de instruire în sensibilitatea rasială pentru angajații federali. Președintele a susținut că astfel de instruiri sunt „rasiste” și îi învață pe oameni să „ne urăsc țara”.
Al treilea subiect al dezbaterii a fost economia SUA
Joe Biden îl acuză pe Donald Trump că nu a ajutat micile întreprinderi americane care suferă din cauza pandemiei de coronavirus. Democratul a susținut că țara se confruntă cu o redresare economică în formă de K din cauza pandemiei, ceea ce înseamnă că cei mai bogați americani beneficiază în timp ce americanii obișnuiți se luptă.
Trump și-a apărat răspunsul la pandemie, la un moment dat în mod defensiv, spunând: „Eu sunt cel care a readus fotbalul”.
Trump a fost întrebat de articolul publicat de New York Times despre declarațiile sale fiscale, care a arătat că a plătit doar 750 USD în impozite federale pe venit în 2016 și 2017.
Președintele a susținut că a plătit „milioane” în impozite pe venit. Biden a răspuns apăsând în mod repetat pe Trump să-și elibereze declarațiile fiscale, iar președintele a susținut că o va face în curând, lucru pe care îl spune încă din 2015.
„Ești cel mai rău președinte pe care l-a avut vreodată America”, a spus Biden.
Când ambii candidați au fost întrebați despre tratamentul pandemiei în timpul dezbaterii, Biden a vorbit despre numărul mare de americani care au murit sau au contractat coronavirus de când pandemia a ajuns în SUA.
„Când i s-a prezentat acest număr, Trump a spus: „ Este ceea ce este”. ”Ei bine, este ceea ce este pentru că ești cine ești. De aceea este. Președintele nu are niciun plan. El nu a prezentat nimic. Știa până în februarie cât de grav era acest virus”, a spus Biden, făcând referire la interviurile lui Trump cu jurnalistul Bob Woodward, în care a indicat că dorește să dea jos coronavirusul pentru a nu crea panică națională.
Trump a replicat, spunându-i lui Biden: „Nu ai fi putut niciodată să faci treaba pe care am făcut-o” și citând modul în care administrația Obama a tratat gripa porcină.
„Avem halatele. Avem măștile. Am fabricat ventilatoarele. Nu ați fi făcut ventilatoare. Și acum suntem la câteva săptămâni de vaccin. Facem deja terapie. Mai puțini oameni mor”, a spus Trump, învinuind China de virus și susținând că lipsa de succes percepută de administrația sa în gestionarea pandemiei este rezultatul presei proaste. „Îți spun, Joe, nu ai fi putut niciodată să faci treaba pe care am făcut-o noi. Nu-l ai în sânge. Nu ai fi putut face asta niciodată, Joe”, a adăugat Trump.
„Acesta este același om care v-a spus că până la Paște virusul va dispărea. După vremea caldă, ar fi dispărut – ca un miracol. Și apropo, poate ai putea să-ți injectezi niște înălbitor în braț”, i-a transmis Biden lui Trump.
Trump a susținut în timpul dezbaterii că comentariul de înălbitor pe care l-a făcut la începutul acestui an a fost sarcastic.
Al doilea subiect al dezbaterii a fost COVID-19. Chris Wallace: De ce ar trebui ca poporul american să aibă încredere în dvs. și nu în contracandidatul dvs.?
Biden a criticat răspunsul lui Trump legat de pandemia de coronavirus, menționând că țara înregistrează încă aproximativ 40.000 de cazuri noi pe zi.
Făcând referire la comentariile lui Trump, care a minimizat gravitatea virusului pentru a evita panica populației, Biden le-a transmis americanilor: „Nu intrați în panică, el a intrat în panică!”.
Biden susține că măsurile luate de Trump nu sunt „de încredere”, menționând că președintele a sugerat anterior că americanii ar putea să se protejeze de coronavirus prin ingerarea de dezinfectanți.
Trump a susținut că un comentariu infam a fost făcut „sarcastic”.
Președintele a promis atunci că un vaccin va fi disponibil „în curând”, deși directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat că un vaccin nu va fi disponibil pe scară largă publicului american până la mijlocul până la sfârșitul anului 2021.
Candidatul democraților l-a acuzat pe Trump că a ascuns gravitatea virusului SarCov2 și din cauza lui au murit foarte mulți americani:. ”O mulțime de oameni au murit până ce s-a deșteptat el și a acționat mai rapid”
„Ai folosit cuvântul deștept?”, a întrebat Trump. „Ai spus că ai studiat la Universitatea Delaware, dar ai uitat numele facultății”. Biden a râs și a spus că nu este adevărat, dar Trump a continuat: ”Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”. Biden: ”Oh, mai scutește-mă”.
”Pentru că nu e nimic deștept la tine, Joe. 47 de ani nu ai făcut nimic”, a continuat Trump. „În 47 de luni am făcut mai multe decât ai făcut tu în 47 de ani”
Reacția lui Joe Biden nu s-a lăsat așteptată: „Tot ce a spus până acum e o minciună. Toată lumea știe că e un mincinos. Aveți idee ce face acest clovn?”
Primul subiect de dezbatere ales de Chris Wallace a fost nominalizarea la Curtea Supremă
Trump a justificat nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett spunând că „alegerile au consecințe” – „Am câștigat alegerile și, prin urmare, avem dreptul să o alegem”, a spus Trump.
Biden a răspuns spunând că învingătorul în viitoarele alegeri ar trebui să stabilească cine face nominalizarea judecătorului care va ocupa locul lui Ruth Bader Ginsburg. „Ar trebui să așteptăm să vedem care este rezultatul acestor alegeri”, a spus Biden.
Chris Wallace a insistat ca Donald Trump să lămurească publicul în legătură cu planul său de asistență medicală, președintele i-a spus moderatorului: „Cred că dezbat cu tine, nu el. Dar este în regulă, nu mă mir”.
Trump a vorbit de mai multe ori peste Biden, sugerând că comentariile candidatului democrat despre legate de sănătate i-ar costa sprijinul printre progresiști. Biden a răspuns numindu-l pe Trump „mincinos” și „clovn”.
Când Trump a întrerupt un alt răspuns al lui Biden, democratul a spus, iritat: „Vrei să taci, omule?”
Update 04.00. Cei doi candidați au intrat în sală. Moderatorul Chris Wallace spune că el este cel care a ales subiectele de discuție și niciunul dintre candidați nu a primit întrebările înainte.
Discuția în America e „cât de cu mințile la ei sunt candidații”? Pot să-și ducă mandatul la final?
Iulian Chifu: Biden e cel mai în vârstă candidat și Trump e al doilea. Speranța de viață în SUA le permite amândurora să-și încheie mandatul. Biden a anunțat că vicepreședintele trebuie să fie sigur că va putea prelua mandatul din prima zi, așa a ales-o pe Kamala Harris.
Ce va schimba Biden?
Iulian Chifu: Probabil maniera. Relația cu Europa va pierde din presiune, tensiune. Donald Trump e Donald Trump, e stihial, un personaj care în orice moment poate face un gest care pune sub semnul întrebării o relație. Cu Biden va exista alt tip de dialog, relațiile politice nu vin cu persoana ci cu administrația. Poziția Americii aparține instituțiilor.
Cum va arăta America încă 4 ani cu Trump?
Iulian Chifu: La fel ca până acum. Trebuie să vedem și alegerile de la Senat. Contează echipa. America va arăta cam cum arată acum. Deja programul lui Trump față de cel din 2016 e mai realist, e mai pro establishment. Ne apropiem de o persoană pe care Europa a învățat-o, are elemente cu care să discute cu Trump. Dacă va fi președinte, te raportezi la poziția sa în stat, nu la persoana Donald Trump care poate avea relații particulare.
Cum vor aborda candidații confruntarea
Iulian Chifu: Dacă cineva reușește să marcheze puncte, ele se rostogolesc și marchează o campanie. Nu știm însă care dintre gesturi, sau dacă această întâlnire schimbă dramatic, sunt decisive.
Două fake-news-uri – Biden și testul psihologic vs. Trump și bilanțul COVID
Iulian Chifu: E greu de spus care vor fi momentele de geniu. Și la noi s-a jucat chestiunea cu casca. Același tip de atac a fost și acum patru ani la adresa lui Hilary Clinton. Sunt jocuri vechi, cunoscute, care țin – există public pentru fiecare acest joc.
Cum e afectată România
Iulian Chifu: Noi trebuie să reținem că România e partener strategic cu SUA. Lângă președinte e un număr de consilieri cu atribuții, un Congres puternic în SUA, elemente ce concură la marea democrație, nu e voința unei persoane. Orice decizie e moderată și implică participarea tuturor jucătorilor.
Am văzut sondaje care arătau că noi românii suntem mai degrabă înclinați să-l susținem pe Trump. Suntem doar două state, noi și Polonia în această situație.
Putem să vedem că am avut o schimbare de poli. În 2016, democrații care erau mai apropiați de o deschidere spre stânga, spre o discuție cu Rusia, acum au devenit un partid anti-rus. Trump e președintele sub care Federația Rusă a încasat cele mai puternice sancțiuni, lucru care echilibrează balanța. Dincolo de aparențe, în interior establishmentul american echilibrează.
Economic vorbind, cine a început pivotarea? Barack Obama. E un trend pe care se înscrie AMERICA în evaluarea tuturor elementelor.
Dacă luăm raportul privind FAKE NEWS, și Rusia și China și Iranul sunt menționate. În ce privește prezența SUA – s-a întâmplat în perioada Trump. În contextul în care lumea se mișcă într-o bipolaritate SUA-China, Rusia e un jucător ce trebuie atras. De aici jocul administrației Trump, de a găsi puncte comune cu Federația Rusă. Suntem într-o lume în care fiecare doi actori au și relații de cooperare și relații de confruntare.
În studioul Știrile, te aşteaptă jurnaliştii Ştefan Ionescu şi Lucia Cujbă, împreună cu invitatul lor, analistul Iulian Chifu.
Dezbaterea va avea loc pe 29 septembrie, în Cleveland, Ohio, și va fi moderată de jurnalistul Chris Wallace de la Fox News.
Ce vei vedea în timpul dezbaterii
Vor fi șase întrebări din șase domenii diferite, pentru care sunt alocate câte 15 minute. Domeniile sunt:
- Politicile celor doi candidați
- Curtea Supremă
- Pandemia de coronavirus
- Problemele rasiale și violența în orașe
- Integritatea alegerilor
- Economie
Trump și Biden vor primi câte două minute fiecare pentru a răspunde la întrebarea iniațială.
Partenerii noștri