• Cazurile nou confirmate de COVID în UK au scăzut la aproximativ 2.000 pe zi
  • Guvernul scoţian menţine restricţiile în Glasgow şi zona de nord a oraşului Moray
  • Din 21 iunie, cluburile de noapte se vor putea redeschide

Marea Britanie continuă etapa de relaxare a restricţiilor impuse de pandemie. În același timp, autoritățile încearcă să ţină sub control răspândirea noii variante a tulpinii indiene.

Grupul ştiinţific pentru situaţii de urgenţă al guvernului trage un semnal de alarmă: tulpina indiană poate fi cu până la 50% mai transmisibilă decât cea britanică. Englezii au trecut deja peste grijile provocate de COVID.

De luni, muzeele, teatrele, cinematografele şi hotelurile se vor redeschide, iar restaurantele şi puburile pot primi clienți la interior. Ultima etapă a planului de relaxare din Marea Britanie începe pe 21 iunie, când toate restricţiile privind distanţarea socială vor fi ridicate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Suntem încrezători că reducerea restricţiilor începând de luni este un lucru corect ce trebuie făcut şi este sigur. Dar, pe măsură ce privim spre 21 iunie, pe bună dreptate, ne uităm la dovezile care apar zi de zi în jurul aspectelor cheie ale modului în care se comportă aşa-numita variantă indiană”, a spus Edward Argar, Ministrul Sănătății din Regatul Unit.

Ministrul Sănătăţii din Regatul Unit mai menţionează că, în prezent, nu există dovezi că noua tulpină indiană este rezistentă la vaccin sau este mai periculoasă.

„Dar la ceea ce ne uităm este transmisibilitatea şi cât de ușor se transmite această variantă. Așadar, facem ceea ce trebuie pentru luni. Evident, vom monitoriza totul în următoarele cinci săptămâni înainte ca decizia să fie luată pe 21 iunie”, a adăugat Edward Argar.

Mai mult de două treimi dintre adulţii britanici au primit prima doză de vaccin anti-COVID, iar 37% s-au vaccinat cu ambele doze. Marea Britanie a înregistrat aproape 128.000 de decese provocate de coronavirus, cel mai mare număr raportat în Europa.