• Recep Erdogan anunță că Turcia a neutralizat un oficial de rang înalt al PKK în nordul Irakului
  • Erdogan a avertizat săptămâna trecută că Turcia va viza lagărul Makhmour
  • Oficialii irakieni au declarat sâmbătă că Turcia a efectuat în lagărul Makhmour un atac aerian care a ucis trei persoane

Turcia a „neutralizat” un oficial de rang înalt al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) într-o tabără de refugiați din nordul Irakului, a declarat duminică președintele Recep Erdogan, relatează Reuters. Aceasta este prima confirmare din partea Turciei a unui atac aerian asupra lagărului despre care Ankara spune că este un refugiu pentru militanții kurzi.

Erdogan a avertizat săptămâna trecută că Turcia va viza lagărul Makhmour, care adăpostește mii de kurzi turci. Oficialii irakieni au declarat sâmbătă că Turcia a efectuat acolo un atac aerian care a ucis trei persoane.

Erdogan a spus că Selman Bozkir, un oficial de rang al PKK a fost „neutralizat” – un termen pe care autoritățile turce îl folosesc pentru țintele care au fost ucise sau rănite.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Ankara nu ar permite PKK, care luptă împotriva statului de zeci de ani în sud-estul Turciei, să folosească Makhmour „ca incubator pentru terorism”, a spus Erdogan într-o postare pe Twitter.

Un oficial al securității irakiene a declarat că PKK a împiedicat poliția să intre în lagăr după atacul aerian și a refuzat să ofere detalii despre victime.

Turcia se află în conflict cu militanții kurzi de zeci de ani, iar luptele dintre cele două tabere se dau în nordul Irakului. Majoritatea operațiunilor s-au desfășurat în zona frontierelor, dar Makhmour se află la o distanță mare mare, în interiorul Irakului.

Ambasadorul SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a vizitat Ankara săptămâna trecută și a declarat că le-a spus oficialilor că „orice atac împotriva civililor din lagărul de refugiați Makhmour ar fi o încălcare a dreptului internațional și umanitar”.

Tabăra a fost înființată în anii 1990, când mii de kurzi din Turcia au trecut granița în Irak. Ankara spunea atunci că mișcarea a fost provocată în mod deliberat de PKK. Partidului Muncitorilor din Kurdistan este desemnată o organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

Peste 40.000 de persoane au murit în urma conflictului dintre serviciile de securitate turce și PKK, începând din 1984.