• Finlanda și Suedia și-au lansat oferta de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina.
  • Cele două s-au angajat să adere simultan, dar protestele din Suedia împiedică progresul.
  • Este nevoie de o pauză” în discuțiile dintre Finlanda și Suedia și Turcia cu privire la aderarea la NATO, a declarat ministrul de externe de la Helsinki, Pekka Haavisto. 

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că este lipsită de sens” organizarea unei reuniuni trilaterale cu Suedia și Finlanda pentru a discuta despre candidaturile lor la NATO, după protestele din această lună de la Stockholm.

În cadrul unei conferințe de presă, Cavusoglu a mai spus că nu există nicio ofertă de a evalua separat aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa dorește să restabilească dialogul NATO cu Turcia, după ce Ankara a amânat pe termen nedefinit discuțiile trilaterale cu Suedia și Finlanda privind aderarea acestora.

Președintele Finlandei cere o pauză în discuțiile trilaterale cu Turcia, împreună cu Suedia, cu privire la candidatura acesteia la NATO.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

În ceea ce privește aderarea la NATO, trebuie să o luăm cu calm și trebuie să așteptăm ca alegerile din Turcia să aibă loc”, a declarat președintele Sauli Niinisto. Alegerile parlamentare din Turcia nu vor avea loc până la jumătatea lunii iunie 2023.

Aceasta vine după ce ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a lăsat să se înțeleagă marți că Helsinki se gândește să adere la alianța militară fără Suedia. Haavisto a declarat că aderarea celor două națiuni nordice la NATO împreună este absolut prima opțiune”, dar că trebuie să fim pregătiți să evaluăm situația”.