• Turcia aşteaptă măsuri concrete din partea Suediei cu privire la terorism, spune Erdogan.
  • Tot astăzi, Erdogan a avut o discuţie „directă şi deschisă” cu Președintele Finlandei despre aderarea la NATO.
  • Erdogan îi transmite șefului NATO că Turcia vrea sprijin pentru a susține ofertele din Suedia și Finlanda

Liderul turc a discutat sâmbătă la telefon cu premierul suedez Magdalena Andersson. A fost o convorbire surpriză, pentru că toată lumea aștepta alte trei convorbiri telefonice ale lui Erdogan, respectiv cu Marea Britanie, Finlanda și secretarul general al NATO.

Erdogan i-a spus sâmbătă premierului suedez că Ankara aşteaptă paşi concreţi în ceea ce priveşte preocupările sale legate de organizaţiile teroriste, relatează Anadolu, citată de Reuters.

Acesta a adăugat că ar trebui să fie ridicat embargoul asupra exporturilor de arme impus Turciei după incursiunea sa în Siria în 2019.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Erdogan a avut o discuţie „directă şi deschisă” cu Președintele Finlandei despre aderarea la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat sâmbătă că a avut discuţii „deschise şi directe” cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre candidatura Finlandei la aderarea la NATO.

„Am declarat că, în calitate de aliaţi NATO, Finlanda şi Turcia se vor angaja reciproc pentru securitatea celorlalţi, iar relaţia noastră va deveni astfel mai puternică”, a scris Niinisto pe Twitter după convorbire.

„Finlanda condamnă terorismul în toate formele şi manifestările sale. Dialogul strâns continuă”.

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererea oficială de aderare la NATO, după invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

Turcia i-a surprins săptămâna trecută pe aliaţii din NATO prin obiecţiile sale faţă de aderarea celor două ţări, dar liderii occidentali şi-au exprimat încrederea că obiecţiile Ankarei nu vor fi un obstacol în calea procesului de aderare la NATO.

Ankara spune că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţi ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Erdogan îi transmite șefului NATO că Turcia vrea sprijin pentru a susține ofertele din Suedia și Finlanda

Președintele Turciei i-a spus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că țara sa nu va privi cu ochi buni aderarea Suediei și Finlandei la alianță dacă acestea nu vor coopera în lupta împotriva terorismului și în alte domenii.

Într-o declarație a președinției, Erdogan a spus că susține politica ușilor deschise a NATO.

Într-un mesaj pe Twitter în urma apelului, Stoltenberg a declarat că trebuie să se țină cont de preocupările de securitate ale tuturor aliaților și că discuțiile trebuie să continue pentru a găsi o soluție.