• În Turcia, autoritățile anunță că au început lucrările de construcție de locuințe pentru persoanele rămase fără adăpost după recentele cutremure.
  • Guvernul estimează că aproximativ 173.000 de clădiri, cu mai mult de jumătate de milion de apartamente, fie s-au prăbușit, fie au fost grav avariate. Erdogan a promis că acestea vor fi reconstruite în cursul acestui an.
  • Specialiștii atrag atenția că graba ar putea duce la alte locuințe care nu respectă standardele în domeniu.

Turcia a început lucrările inițiale de reconstrucție a locuințelor în urma cutremurelor devastatoare din această lună, a declarat vineri un oficial guvernamental, în timp ce Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a estimat că 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost, potrivit Reuters.

Peste 160.000 de clădiri cu 520.000 de apartamente s-au prăbușit sau au fost grav afectate în cutremurele din 6 februarie, care au ucis peste 43.500 de persoane în Turcia și aproape 6.000 în Siria.

Confruntat cu alegeri în câteva luni, președintele Tayyip Erdogan a promis că va reconstrui casele în termen de un an, deși experții au declarat că autoritățile ar trebui să pună siguranța înaintea vitezei. Unele clădiri care ar fi trebuit să reziste la cutremure s-au prăbușit la ultimele seisme.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Pentru mai multe proiecte, au fost făcute licitații și contracte. Procesul merge bine” , a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului, adăugând că nu se va face niciun compromis în ceea ce privește siguranța.

Autoritățile spun că au fost trimise corturi pentru persoanele care au rămas fără adăpost, dar oamenii au raportat că au probleme în a le accesa.

Guvernul lui Erdogan a îndurat un val de critici atât în ceea ce privește răspunsul său la dezastru, cât și ceea ce mulți turci spun că au fost ani de zile de neaplicare a controlului calității construcțiilor.

Planul inițial al guvernului turc este acum de a construi 200.000 de apartamente și 70.000 de case sătești, la un cost de cel puțin 15 miliarde de dolari, a spus el. Banca americană JPMorgan estimase că reconstrucția locuințelor și a infrastructurii va costa 25 de miliarde de dolari.

PNUD a declarat că a estimat că distrugerile au lăsat 1,5 milioane de persoane fără adăpost, fiind necesare 500.000 de locuințe noi.

Acesta a precizat că a solicitat 113,5 milioane de dolari din fondurile de 1 miliard de dolari la care a făcut apel săptămâna trecută Organizația Națiunilor Unite, adăugând că va concentra acești bani pe curățarea munților de moloz.

PNUD estimează că dezastrul a produs între 116 și 210 milioane de tone de moloz, comparativ cu 13 milioane de tone de moloz după cutremurul din nord-vestul Turciei din 1999.

Turcia a emis, de asemenea, noi reglementări conform cărora companiile și organizațiile caritabile pot construi locuințe și locuri de muncă pentru a le dona ministerului de urbanizare pentru persoanele aflate în nevoie.

Mulți supraviețuitori au părăsit regiunea din sudul Turciei care a fost lovită de cutremur sau au fost instalați în corturi, case container și alte locuințe sponsorizate de guvern.