• Turcia a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19 lucrătorilor sanitari.
  • Regula se aplică și persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani.
  • Ministrul turc al Sănătății: „Am decis că o a treia injecție va fi benefică, indiferent ce vaccin a fost folosit anterior”.

Turcia a început să administreze o a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, indiferent dacă au primit inițial vaccinul Pfizer/BioNTech sau Sinovac din China, a declarat ministrul turc al Sănătății.

Cercetările pentru a stabili dacă o a treia doză de vaccin va crește imunitatea sunt încă limitate. Două studii din Franța și SUA indicând că o injecție suplimentară oferă o protecție mai bună pentru persoanele imunocompromise. Compania Pfizer a transmis că oamenii vor avea probabil nevoie de o a treia doză din vaccinul său în termen de 12 luni. Un amestec de anumite vaccinuri în primele două doze s-a dovedit a produce răspunsuri imunitare mai bune în alte studii, potrivit Financial Times.

„Am decis că o a treia doză va fi benefică, indiferent ce vaccin a fost folosit anterior”, a declarat Fahrettin Koca, ministrul turc al Sănătății, într-un discurs televizat. Însă, oficialul nu a oferit detalii despre ce a dus la această decizie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Koca: Alegerea unei a treia doze depinde de fiecare persoană

Turcia a accelerat vaccinările în această lună, după ce BioNTech a acceptat în luna mai să furnizeze 120 de milioane de doze, iar ministrul Koca a declarat că țara livrează în prezent peste 1 milion de vaccinuri pe zi. Anterior, Turcia oferea în principal vaccinul CoronaVac de la Sinovac, dar întârzierile în livrări au încetinit dramatic campania de vaccinare în aprilie și mai.

Organizația Mondială a Sănătății a autorizat utilizarea CoronoVac luna aceasta. Rezultatele extrem de diferite ale testelor CoronaVac în diferite țări au alimentat îngrijorările cu privire la eficacitatea acestuia. Un studiu de mică amploare realizat în Turcia a arătat că vaccinul, care utilizează un virus inactivat, a avut o eficacitate de 91%, în timp ce un studiu de mare amploare realizat în Brazilia a raportat o rată de eficacitate de aproximativ 50%, cu mult sub 95% pentru vaccinul Pfizer/BioNTech.

Alegerea unei a treia doze depinde de fiecare persoană, a spus Koca. „Nu va exista nicio restricție cu privire la vaccinul care va fi folosit pentru a treia doză. Alegerea le aparține oamenilor”, a spus el. Aproximativ 18% din populația Turciei a fost vaccinată complet, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății.