• Ministerul turc al Agriculturii și Pădurilor a decis să limiteze exporturile de roșii până la 14 aprilie 2023.
  • Analiștii de la EastFruit consideră că decizia guvernului turc va avea un impact serios asupra pieței tomatelor de seră din țările care depind de importurile din Turcia încă de săptămâna viitoare.
  • Teoretic, acestea ar putea fi înlocuite cu importuri din Maroc, Iran sau chiar Spania (roșii de calitate superioară).

Ministerul turc al Agriculturii și Pădurilor a decis să limiteze exporturile de roșii până la 14 aprilie 2023. Ministerul a precizat într-un comunicat că din cauza recentei creșteri anormale a prețului roșiilor în Turcia și a consecințelor teribile ale cutremurului, care a afectat direct 11 provincii, a devenit necesar să se ia măsuri pentru a asigura securitatea alimentară și a stabiliza prețurile.

Potrivit unui exportator turc care a dorit să-și păstreze anonimatul, această decizie va avea un mare impact asupra producătorilor și exportatorilor turci de roșii: Puterea de a restricționa exportul de roșii a fost acordată Ministerului Agriculturii din Turcia. În prezent, ne aflăm într-o perioadă de recoltă extrem de intensă a producției de roșii nedeterminate, iar numărul de roșii va crește odată cu încălzirea sezonieră a climei. În această perioadă, oprirea exporturilor este și prețul minim la care trebuie să ne așteptăm pentru ca producătorii să poată face față costurilor de întreținere a serelor și să supraviețuiască. Cu efectul acestei decizii asupra prețului tomatelor, care va scădea sub prețul necesar pentru a acoperi aceste costuri, precum și cu pierderea piețelor de export, cantitatea de producție va fi mai mică decât mediile sezoniere în lunile aprilie și mai în din cauza pierderilor de recoltă, a lipsei de întreținere sau a scoaterii produselor din sere în perioada aprilie-mai.

Mai presus de toate, exportatorul turc de roșii se teme să piardă toate piețele pe care a muncit din greu să le construiască. „În plus, este posibil ca piețele câștigate cu greu de la țările producătoare concurente timp de ani de zile să fie pierdute într-o singură zi. Pierderea acestor piețe va afecta serios planificarea producției pentru anul următor. Chiar dacă comerțul cu roșii se va relua pe 14 aprilie, piețele străine de lanț vor ajunge la acorduri cu alte țări furnizoare și va dura mulți ani până când Turcia va recâștiga nivelul la care am fost. Țările producătoare concurente nu își vor ceda produsele fără acorduri speciale, pe termen lung. Ele vor transforma situația într-o afacere și își vor impune condițiile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În realitate, interzicerea exporturilor ar putea avea un efect de durată asupra întregii industrii turcești a tomatelor, crede exportatorul: „Piețele în lanț au impus responsabilități grele exportatorilor și cultivatorilor din Turcia, care sunt supuși unor angajamente. Când se va acorda permisul de export, numărul exportatorilor cu capacitatea financiară de a exporta va fi scăzut considerabil. Industria va suferi daune grele. În plus, creanțele comerciale provenite din operațiunile de vânzare întrerupte vor duce la pierderi grave de colectare. Produsele pregătite pentru piețele externe în cadrul societăților aflate deja sub contract se află în prezent în sfera de aplicare a interdicției, iar valoarea pierderilor va fi exprimată în milioane de lire turcești.

Analiștii de la EastFruit consideră că decizia guvernului turc va avea un impact serios asupra pieței tomatelor de seră din țările care depind de importurile din Turcia încă de săptămâna viitoare. Este vorba în principal de Ucraina, Moldova, Georgia, România și alte câteva țări, deoarece Turcia furnizează de obicei cele mai multe roșii de seră către aceste piețe în luna martie.

Astfel, importatorii ucraineni de legume de seră încearcă deja să găsească alternative la furnizorii turci încă de săptămâna viitoare. Teoretic, acestea ar putea fi înlocuite cu importuri din Maroc, Iran sau chiar Spania (roșii de calitate superioară), dar înlocuirea totală a livrărilor turcești este imposibilă, deoarece aceste țări ar putea să nu dispună de volumele de roșii necesare în prezent.

Prin urmare, ne putem aștepta la o creștere bruscă a prețurilor până la sfârșitul săptămânii viitoare în țările dependente de importurile de roșii turcești, având în vedere absența acestora, iar singurul factor limitativ ar putea fi una dintre excepții. specificate în decizia Ministerului turc al Agriculturii și Pădurilor.

Acesta spune că exporturile către Cipru de Nord, Palestina și Azerbaidjan nu fac obiectul restricției, iar prezența acestora din urmă pe lista de excepții ne permite să concluzionăm că Turcia nu a dispărut complet de pe piața regională a tomatelor de seră. Bineînțeles, nu este vorba despre reexportul a zeci de mii de tone de produse, deoarece în Turcia însăși există, de asemenea, un deficit de roșii de seră. Cu toate acestea, există o posibilitate de reexport prin Azerbaidjan, deoarece această țară era deja până atunci un important reexportator de legume și fructe dintr-o altă țară vecină (Iran).