• Turcia a fost lovită de un nou cutremur puternic, după dezastrul care a provocat moartea a 50.000 de persoane.
  • Un cutremur cu magnitudinea 5,5 a lovit astăzi centrul Turciei la o adâncime de 7 km în Niğde, în districtul Bor din Turcia.
  • Centrul Seismologic European-Mediteranean a anunțat astăzi această veste, la doar câteva zile după ce un alt cutremur a lovit joi orașul turc Hatay.

Turcia a fost lovită de un nou cutremur puternic, după dezastrul care a provocat moartea a 50.000 de persoane. Un cutremur cu magnitudinea 5,5 a lovit astăzi centrul Turciei la o adâncime de 7 km în Niğde, în districtul Bor din Turcia. Cutremurele au fost resimțite în toată zona, iar locuitorii s-au îngrămădit pe străzi pentru a aștepta să treacă cutremurul departe de pericolele clădirilor din jurul lor.

Orhan Tatar, directorul general al AFAD Earthquake and Risk Reduction, a declarat că seismul cu magnitudinea de 5,3 a fost un cutremur singular și i-a avertizat pe localnici să nu intre în clădirile avariate. Țara încearcă încă să își tragă sufletul după o serie de cutremure dezastruoase care au ucis zeci de mii de oameni și au lăsat multe altele fără adăpost.

Centrul Seismologic European-Mediteranean a anunțat astăzi această veste, la doar câteva zile după ce un alt cutremur a lovit joi orașul turc Hatay. Zgomotele de astăzi au loc la mai puțin de trei săptămâni după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a ucis peste 47.000 de persoane în Turcia și Siria – marea majoritate în Turcia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Autoritățile turce spun că aproximativ 173.000 de clădiri, care conțin aproximativ 534.000 de apartamente sau alte unități, fie s-au prăbușit, fie au fost grav avariate în urma cutremurului din 6 februarie și a altor cutremure puternice probabil legate de acesta. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că va reconstrui locuințele în decurs de un an, deși criticii au avertizat că o acțiune prea rapidă ar putea duce doar la ridicarea mai multor locuințe care nu corespund standardelor.

Experții spun că multe dintre structurile dărâmate au fost construite cu materiale și metode inferioare și, de multe ori, nu au respectat standardele guvernamentale. Vineri, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii a declarat că peste un milion de persoane stau în locuințe temporare, inclusiv săli de sport, stadioane, hoteluri și dormitoare, cu acces limitat la servicii esențiale.

Copiii și familiile care au supraviețuit cutremurului se confruntă acum cu lipsa de adăpost, cu lipsa de hrană și apă și cu temperaturi care coboară în mod regulat sub zero grade noaptea”, a declarat Afshan Khan, directorul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Kurum, ministrul urbanismului, a postat o înregistrare video cu excavatoarele care curăță terenul. Toate eforturile noastre sunt orientate spre a aduce locuințe cetățenilor noștri cât mai curând posibil”, a scris el. Ne-am apucat imediat de treabă în zonele în care am semnat contracte și am finalizat lucrările de cercetare a terenului.”

La începutul zilei de vineri, Erdogan a emis un decret care, printre altele, permite persoanelor fizice, companiilor sau organizațiilor să construiască case sau birouri și să le doneze ministerului Kurum, care le va da apoi persoanelor care și-au pierdut casele sau afacerile. Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a declarat joi târziu că 583 de antreprenori sau alte persoane suspectate de responsabilitate pentru clădirile care s-au prăbușit sunt investigate, iar 171 au fost arestate.

În timpul cutremurului, au apărut mai multe povești incredibile de reziliență umană. O fetiță nou-născută s-a născut sub dărâmăturile casei familiei sale din Siria, în timp ce pereții se prăbușeau în jurul lor. Micuța Aya a fost adusă pe lume ca orfană, după ce cutremurele devastatoare i-au ucis părinții și cei patru frați.

Găsită de salvatori încă legată de mama ei prin cordonul ombilical, medicii au poreclit-o pe micuța miraculoasă Aya – un semn de la Dumnezeu” în arabă. Și, pe măsură ce imaginile cu salvarea ei au devenit virale, mii de oameni s-au oferit să o ia în adopție. Acum a fost externată din spital, după ce a fost adoptată de mătușa ei paternă și de soțul acesteia și botezată Afraa, după numele mamei sale decedate.