• Întrebat săptămâna trecută despre potențiale discuții cu Damascul, Erdogan a declarat că diplomația între state nu poate fi niciodată complet ruptă.
  • Cavusoglu a declarat în urmă cu două săptămâni că opoziția siriană și guvernul trebuie să fie reunite pentru reconciliere.
  • SUA sunt profund îngrijorate de violențele de la granița dintre Siria și Turcia.

Turcia nu are condiții prealabile pentru dialogul cu guvernul sirian, a declarat marți ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, într-o nouă atenuare a poziției Ankarei față de Damasc, după un deceniu de ostilitate.

Turcia a susținut rebelii care luptă pentru răsturnarea președintelui sirian Bashar al-Assad și a întrerupt relațiile diplomatice cu Damascul la începutul conflictului care durează de 11 ani.

Dar șefii serviciilor de informații ale celor două țări au menținut contactul, iar comentariile recente ale guvernului președintelui Tayyip Erdogan sugerează o mișcare spre un angajament politic, ceea ce i-a alarmat pe adversarii lui Assad în buzunarul rămas în Siria controlat de rebeli.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Cavusoglu a declarat în urmă cu două săptămâni că opoziția siriană și guvernul trebuie să fie reunite pentru reconciliere, iar Erdogan a declarat că relațiile diplomatice nu vor putea fi niciodată întrerupte complet.

După ce a vizitat Rusia, care l-a susținut puternic pe Assad, Erdogan a declarat că președintele Vladimir Putin a sugerat ca Turcia să coopereze cu guvernul sirian de-a lungul graniței lor comune, unde Erdogan plănuiește o nouă incursiune militară împotriva luptătorilor kurzi sirieni despre care spune că reprezintă o amenințare la adresa securității.

Turcia, care a desfășurat patru operațiuni militare în nordul Siriei începând din 2016, afirmă că creează o zonă sigură în care s-ar putea întoarce o parte din cei 3,6 milioane de refugiați sirieni pe care îi găzduiește în prezent. SUA sunt profund îngrijorate de violențele de la granița dintre Siria și Turcia.

Nu există condiții pentru dialog

Întrebat despre perspectiva unor eventuale discuții, Cavusoglu a spus că acestea ar trebui să aibă obiective specifice.

Nu poate exista o condiție pentru dialog, dar care este scopul acestor contacte? Țara trebuie să fie curățată de teroriști… Oamenii trebuie să se poată întoarce, a declarat Cavusoglu pentru postul de televiziune Haber Global.

Nu există condiții pentru dialog, dar care este scopul, ținta? Trebuie să fie orientat spre scop, a spus el.

Cavusoglu a dezvăluit la începutul acestei luni că a vorbit pentru scurt timp cu ministrul sirian de externe Faisal Mekdad anul trecut, în marja unei reuniuni internaționale, deși a minimizat importanța întâlnirii lor.

Întrebat săptămâna trecută despre potențiale discuții cu Damascul, Erdogan a declarat că diplomația între state nu poate fi niciodată complet ruptă. Există necesitatea de a lua măsuri suplimentare cu Siria, a spus el, potrivit unei transcrieri a comentariilor sale pentru presa turcă.

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat pe 12 august în orașul Azaz, care este controlat de forțele rebele susținute de Turcia, promițând să continue opoziția față de Assad.