• Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a transmis, vineri, că Turcia nu poate opri navele de război rusești care traversează Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina.
  • Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Dardanele și Bosfor, care duc la Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un asalt în toată regula asupra Ucrainei de pe uscat, din aer și de pe mare.
  • Forțele rusești au debarcat în porturile ucrainene din Marea Neagră și Marea Azov, ca parte a invaziei.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a transmis, vineri, că Turcia nu poate opri navele de război rusești care traversează Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, potrivit Reuters.

Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Dardanele și Bosfor, care duc la Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un asalt în toată regula asupra Ucrainei de pe uscat, din aer și de pe mare.

Forțele rusești au debarcat în porturile ucrainene din Marea Neagră și Marea Azov, ca parte a invaziei.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

În conformitate cu Convenția de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorii și poate limita trecerea navelor de război pe timp de război sau în caz de amenințare, însă cererea a pus membrul NATO într-o poziție dificilă, în timp ce încearcă să gestioneze angajamentele sale occidentale și legăturile strânse cu Rusia.

Vorbind în Kazahstan, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia studiază cererea Kievului, dar a precizat că Rusia are dreptul, conform Convenției, de a returna navele la baza lor de origine, în acest caz Marea Neagră.

Ministrul turc de Externe a mai spus că, dacă Turcia ar decide, în urma unui proces juridic, să accepte cererea Ucrainei și să închidă strâmtorile pentru navele de război rusești, acestea ar fi împiedicate doar să se deplaseze în cealaltă direcție, departe de baza lor de origine, în Marea Mediterană.