• Turcia face presiuni asupra creditorilor comerciali pentru a reduce ratele dobânzilor percepute la împrumuturile acordate companiilor, după ce banca centrală a luat măsuri în această săptămână pentru a stimula economia printr-o reducere surprinzătoare a ratei dobânzii.
  • Autoritatea monetară a publicat sâmbătă norme care vor obliga băncile să aducă ratele la împrumuturile comerciale mai aproape de rata de politică monetară de referință a Turciei, în încercarea de a contracara semnele că economia de 800 de miliarde de dolari ar putea încetini.
  • Erdogan a obținut reducerea ratei dobânzii, iar acum băncile turcești sunt amenințate.

Turcia face presiuni asupra creditorilor comerciali pentru a reduce ratele dobânzilor percepute la împrumuturile acordate companiilor, după ce banca centrală a luat măsuri în această săptămână pentru a stimula economia printr-o reducere surprinzătoare a ratei dobânzii.

Autoritatea monetară a publicat sâmbătă norme care vor obliga băncile să aducă ratele la împrumuturile comerciale mai aproape de rata de politică monetară de referință a Turciei, în încercarea de a contracara semnele că economia de 800 de miliarde de dolari ar putea încetini.

Erdogan a obținut reducerea ratei dobânzii, iar acum băncile turcești sunt amenințate.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Reglementările vin în urma deciziei de joi a băncii centrale de a reduce rata dobânzii de politică monetară la 13%, chiar dacă inflația se află la un nivel maxim al ultimilor 24 de ani de 80%. Obiectivul urmărit este de a menține fluxul de numerar relativ mai ieftin către companii și de a genera locuri de muncă în timp ce Turcia se pregătește pentru alegerile din 2023.

În spatele ideilor ciudate ale lui Erdogan despre ratele dobânzilor: QuickTake

De asemenea, băncile vor trebui să transporte mai multe obligațiuni guvernamentale denominate în lire pentru a se adapta, o cerință care ar putea determina o revenire pe piețele de datorie turcești, precum cea care a urmat unor măsuri similare în iunie.

Penalizarea băncilor

Autoritatea monetară a declarat că reglementările vor consolida așa-numitul mecanism de transmisie, sau capacitatea sa de a influența costul banilor pe care băncile îi împrumută clienților lor.

Însă cea mai mare parte a modificărilor vizează reducerea costului împrumuturilor pentru clienții corporativi. Creditorii care percep taxe prea mari sau acordă împrumuturi prea agresive vor fi obligați să parcheze o cantitate mai mare de active în lire la banca centrală.

Creditorii care solicită rate ale dobânzii de 22,85% până la 29,4% la noile împrumuturi comerciale vor trebui să blocheze la autoritatea monetară obligațiuni în lire în valoare de 20% din noile credite. Pentru dobânzi și mai mari, raportul crește la 90%.

Noile reglementări se aplică împrumuturilor care vor fi prelungite până la sfârșitul anului, iar banda de rate va rămâne legată de rata oficială de politică monetară.

De ce acum?

În ultimele luni s-a înregistrat o divergență puternică între rata oficială de politică monetară a Turciei și costul împrumuturilor în sectorul bancar. În prezent, creditorii percep o rată mai mult decât dublă față de rata băncii centrale, care a fost menținută la 14% din decembrie până la reducerea de joi.

Rata medie pentru creditele comerciale în lei a urcat la 30% în iulie, cea mai mare din ultimii patru ani. Deși a scăzut ușor pe fondul plângerilor din partea întreprinderilor cu privire la o criză de finanțare, aceasta era încă de 27% la 12 august, potrivit datelor oficiale.

Stimularea economiei prin creditare este o politică favorizată de mult timp de administrațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan. În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, guvernul turc a introdus Fondul de garantare a creditelor, prin care companiile puteau accesa împrumuturi susținute de stat.

Abordarea s-a întors în cele din urmă împotriva sa, deoarece creditarea abundentă a provocat o supraîncălzire a economiei și a contribuit la prăbușirea lirei în august 2018.

Mai recent, încurajată de politica monetară extrem de relaxată favorizată de președinte, economia Turciei a avansat rapid în timp ce ieșea din pandemie și a continuat să se extindă la una dintre cele mai rapide rate din Grupul celor 20.

Dar banca centrală a avertizat săptămâna aceasta cu privire la o oarecare pierdere de dinamică a activității economice la începutul celui de-al treilea trimestru.

Turcia forțează băncile să acorde împrumuturi la rate mai mici

Reluarea bruscă a relaxării monetare pune în pericol lira, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe din lume în acest an. Moneda s-a depreciat cu până la 1% față de dolarul american după decizia privind dobânda, atingând cel mai scăzut nivel din 20 decembrie, înainte de a reduce pierderile.

Factorii de decizie politică din Turcia dau curs hotărârii lui Erdogan de a reduce costurile de împrumut cât mai mult posibil înainte de alegerile programate pentru luna iunie. Însă creșterea prețurilor se conturează ca o amenințare majoră la adresa popularității liderului turc, iar noile reglementări nu prea constituie un argument convingător că autoritatea monetară consideră inflația ca fiind prioritatea sa numărul unu.

Forțarea băncilor să acorde împrumuturi la rate mai mici accentuează îngrijorările legate de supraîncălzire și nu numai că nu va face nimic pentru a rezolva problema inflației, dar o va înrăutăți, a declarat Tim Ash, strateg pe piețele emergente la BlueBay Asset Management.

Banca centrală și-a revizuit săptămâna aceasta prognoza de inflație pentru 2022 în creștere cu aproape 18 puncte procentuale și vede acum o inflație la sfârșitul anului de 60%, de 12 ori mai mare decât ținta oficială, cu un vârf de aproximativ 85% așteptat în câteva luni.