• De la proclamarea emiratului islamic pe teritoriul afgan, activitatea pe singurul aeroport internațional a fost mult redusă.
  • Din cauza deteriorării echipamentelor și a instalațiilor, piloții au putut utiliza doar moduri de zbor vizual.
  • Încă din primele zile, echipele tehnice din Turcia și Qatar au fost prezente la terminale, deși fără un acord oficial.

Turcia și Qatar au convenit cu talibanii să gestioneze aeroportul din Kabul. Acesta va fi primul acord major care va reprezenta o recunoaștere cel puțin tacită a Emiratului Islamic al Afganistanului, înființat de talibani după ce aceștia au preluat puterea vara trecută, informează El Mundo.

Epicentrul dramei evacuării din august anul trecut are acum noi manageri: tehnicieni turci și qatarezi și personal de securitate se vor asigura că aeroportul internațional din Kabul este pe deplin operațional în viitorul apropiat.

O delegație din ambele țări finalizează detaliile planului în acest weekend în capitala afgană, împreună cu talibanii, după ce vineri a fost anunțată semnarea unui memorandum de înțelegere între Turcia și Qatar la 7 decembrie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

De la proclamarea emiratului islamic pe teritoriul afgan, activitatea pe singurul aeroport internațional a fost mult redusă. Din cauza deteriorării echipamentelor și a instalațiilor, piloții au putut utiliza doar moduri de zbor vizual. Încă din primele zile, echipele tehnice din Turcia și Qatar au fost prezente la terminale, deși fără un acord oficial.

Potrivit Flightradar24, majoritatea zborurilor care decolează sau aterizează în prezent de pe aeroport sunt interne, către orașe precum Herat sau Mazar-e Sharif. În plus, există aproximativ 10 zboruri pe săptămână către Dubai și câteva mai puține către Islamabad, New Delhi sau Abu Dhabi. Acest lucru este mult mai puțin decât în trecut. Este o situație care se inversează în timp ce, în centrul capitalei afgane, disperarea de a obține un pașaport continuă.