• Turcia și Siria au fost lovite de alte două cutremure puternice: un cutremur cu magnitudinea de 6,4 și unul de 5,8 grade a lovit granița.
  • Agenția de știri de stat siriană SANA a raportat că șase persoane au fost rănite în Alep din cauza căderilor de moloz.
  • Vicepreședintele turc Fuat Oktay a îndemnat locuitorii să stea departe de clădirile avariate și să urmeze sfaturile echipelor de salvare.

Turcia și Siria au fost lovite de alte două cutremure puternice: un cutremur cu magnitudinea de 6,4 și unul de 5,8 grade a lovit granița. Au fost raportate mai multe clădiri prăbușite, cu oameni blocați sub ele, în timp ce ambele țări încă se luptă să se recupereze după primul dezastru natural îngrozitor care a avut loc la începutul acestei luni și care a făcut aproape 45.000 de victime.

Primarul din Hatay, o provincie din sudul Turciei, a declarat că mai multe clădiri s-au prăbușit, lăsând oamenii blocați înăuntru. Agenția de știri de stat siriană SANA a raportat că șase persoane au fost rănite în Alep din cauza căderilor de moloz. Primarul din Hatay, o provincie din sudul Turciei, a declarat că o serie de clădiri s-au prăbușit, prinzând oamenii înăuntru. Acest lucru vine în contextul în care ambele țări au fost lovite de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe 6 februarie, care a ucis aproape 45.000 de persoane.

Autoritățile turce au înregistrat peste 6.000 de replici de atunci, înainte de cele două de astăzi. Agenția turcă de gestionare a dezastrelor, AFAD, a declarat că primul cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade a fost centrat în jurul orașului Defne, în Hatay. Acesta a fost urmat de un al doilea cutremur cu magnitudinea 5,8.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În interiorul Siriei, Apărarea Civilă Siriană, cunoscută sub numele de Căștile Albe, a raportat că mai multe persoane au fost rănite în nord-vestul controlat de rebeli după ce au sărit de pe clădiri sau au fost lovite de dărâmături căzute. Acesta ar fi avut loc în orașul Jinderiș – unul dintre cele mai afectate de primul cutremur, cel din 6 februarie. Aceștia au adăugat că mai multe clădiri deja avariate și abandonate s-au prăbușit, fără ca nimeni să fie rănit.

Un purtător de cuvânt al Societății medicale siriano-americane a declarat că spitalele pe care societatea le administrează în nord-vestul Siriei au început să primească pacienți răniți. Vicepreședintele turc Fuat Oktay a îndemnat locuitorii să stea departe de clădirile avariate și să urmeze sfaturile echipelor de salvare. Dar li s-a cerut, de asemenea, să stea departe de linia de coastă ca măsură de precauție împotriva  „riscului ca nivelul mării să crească cu până la 50 de centimetri”.

În Idlib și Alep, în Siria, unele instituții media au raportat că, pe lângă afectarea clădirilor, serviciile de electricitate și internet au fost întrerupte în unele părți ale regiunii. Acestea au adăugat că oamenii își părăsesc casele și se adună în zone deschise. Acest lucru vine în contextul în care AFAD a ridicat numărul deceselor confirmate în Turcia, în urma cutremurului din 6 februarie, la 41, 156 de persoane.

44 844 de persoane au murit în cele două țări în timpul primului cutremur – și, în timp ce națiunile se străduiau să își revină după acesta, au fost lovite de alte două cutremure. După cutremurele majore de astăzi, operațiunile de căutare și salvare a supraviețuitorilor au fost întrerupte temporar în unele zone. Dar șeful AFAD, Yunus Sezer, a declarat reporterilor că echipele de căutare își continuă eforturile în peste o duzină de clădiri prăbușite în cea mai afectată provincie Hatay.