• Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat: „Am decis să inițiem ratificarea procesului de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru” .
  • În mai, Finlanda și Suedia au trimis cereri de aderare la alianța militară.
  • Ei au decis să pună capăt politicilor lor de neutralitate și nealiniere militară în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică şi a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei ,,cât mai repede posibil” , informează AFP.

,,Cel mai important lucru este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membri deplini ai NATO, şi nu să adere exact în acelaşi timp” , a explicat el într-o declaraţie publicată la scurt timp după anunţul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turcia va merge mai departe cu ratificarea cererii Finlandei la NATO, deschizând calea pentru ca țara să adere la blocul militar înaintea Suediei, scrie presa străină.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Descoperirea a avut loc în timp ce președintele finlandez Sauli Niinisto se afla la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și la 10 luni după ce Finlanda și Suedia au solicitat să devină membre NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, abandonând decenii de nealiniere.

„Când vine vorba de îndeplinirea angajamentelor sale din memorandumul trilateral de înțelegere, am văzut că Finlanda a luat pași autentici și concreti” , a declarat Erdogan într-o conferință de presă la Ankara, după întâlnirea sa cu Niinisto.

Cu acordul lui Erdogan, cererea Finlandei poate ajunge acum la parlamentul turc, unde partidul președintelui și aliații săi dețin majoritatea. Ratificarea este așteptată înainte ca Turcia să organizeze alegerile prezidențiale și parlamentare programate pentru 14 mai.

Erdogan a sugerat miercuri că țara sa ar putea prelua aderarea Finlandei după călătoria lui Niinisto.

NATO necesită aprobarea unanimă a celor 30 de membri existenți pentru a se extinde, iar Turcia și Ungaria nu au reușit până acum să ratifice aderarea vecinilor nordici.

Guvernul Turciei acuză Suedia că este prea blândă cu grupurile pe care le consideră a fi organizații teroriste, inclusiv grupuri kurde, și a spus că are mai puține probleme cu Finlanda.

„Această sensibilitate pentru securitatea țării noastre și, pe baza progreselor înregistrate în protocolul de aderare a Finlandei la NATO, am decis să inițiem procesul de ratificare în parlamentul nostru”, a spus Erdogan vineri.

Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un acord în iunie anul trecut pentru a rezolva divergențele legate de apartenența statelor nordice.