Turcia va susține un exercițiu militar în largul Ciprului pe fondul tensiunilor cu Grecia din Marea Mediterană

Sursă foto: Profimedia
  • Conflictul din estul Mării Mediterane poate lua amploare
  • Turcia va susține un exercițiu militar în largul Ciprului
  • Uniunea Europeană vrea să sancționeze Turcia, în contextul disputei cu Grecia pe seama apelor teritoriale bogate în zăcăminte din estul Mediteranei.

Turcia va susține un exercițiu militar la nord-vest de Cipru, pentru următoarele două săptămâni, pe fondul tensiunilor cu Grecia din Marea Mediterană, informează Reuters.

Disputa de lungă durată dintre Turcia și Grecia, ambele membre NATO, a izbucnit după ce cele două țări au convenit înțelegeri în contradictoriu pentru granițele maritime cu Libia și Egipt.

Atât turcii, cât și grecii, au desfășurat exerciții militare în estul Mediteranei, aducând în prim-plan faptul că această dispută privind apele teritoriale s-ar putea transforma într-o confruntare. Zona disputată de cele două țări este bogată în zăcăminte naturale.

În urmă cu două săptămâni, o fregată greacă s-a ciocnit de o fregată sub pavilion turcesc, iar Ministerul Apărării din Turcia a declarat că avioanele de luptă F-16 le-au împedicat pe cele grecești să intre în zona operată de Turcia.

Totodată, Turcia a emis un mesaj pentru marinarii săi în care anunță organizarea și desfășurarea unui exercițiu de artilerie până pe 11 septembrie, în nord-vestul Ciprului.

Uniunea Europeană a luat atitudine, iar un înalt diplomat a declarat că blocul european pregătește sancțiuni pentru Turcia, care vor fi discutate în cadrul unui summit, în luna septembrie, conform sursei citate.

În răspuns, vice-președintele turc Fuat Oktay a criticat eventualele măsuri, care ar putea viza indivizi, vase sau folosirea porturilor europene într-o încercare de a limita capacitățile de explorare ale Turciei.