• Armata rusă a doborât 144 de drone ucrainene, o persoană a fost ucisă, trei rănite
  • Aeroporturile Sheremetyevo, Domodedovo și Zhukovsky din Moscova au fost închise
  • Ucraina a doborât 38 din cele 46 drone Shahed lansate de Rusia, cinci morți și 20 răniți
  • MApN cere modificarea legislației pentru a putea doborî dronele rusești

Ministerul rus al Apărării confirmă că a distrus 144 de drone ucrainene, din care 20 deasupra Regiunii Moscova, unde principalele aeroporturi Sheremetyevo, Domodedovo și Zhukovsky au fost închise iar zborurile anulate.

Resturile unei drone au căzut pe un bloc de apartamente, o persoană a fost ucisă și alte trei rănite.

Și Ministerul ucrainean al Apărării anunță că a distrus 38 din cele 46 de drone Shahed lansate de Rusia, în atac fiind ucise patru persoane și rănite alte 20.

Recomandări

SUA AJUTĂ ISRAELUL
ORBAN VS. LEYEN
STARSHIP FLIGHT 5 MISSION
CE E ÎN TREND?
CINE TE ÎNVAȚĂ SĂ ASCULȚI?
CEI 2 S: SEX&SPORT

Este un semnal că populația din Moscova nu mai este sigură?

Au fost atacuri în cel puțin șapte regiuni. A fost un atac destul de masiv asupra Moscovei cu peste 20 de drone doborâte. Pe rețele de socializare, rușii comentau că nu mai există siguranță în Moscova.

Au fost vizate în special aeroporturile, care au fost închise, zborurile anulate, dar și bazele aeriene din apropierea Moscovei. Cele mai multe drone, însă, au fost în regiunile de graniță, Moscova fiind la 500 de kilometri de graniță cu Ucraina, regiune de graniță în special în Bryansk, unde au fost doborâte 72 de drone, dar și în Kursk, unde au fost dobărâte peste 20 de drone.

A fost o acțiune de amploare a Ucrainei. A arătat că poate lovi cu drone atât la graniță, cât și mult în adâncimea teritoriului rusesc, inclusiv Moscova, care este considerată în acest moment Capitala cea mai apărată a lumii, deoarece acolo sunt cele mai multe sisteme anteriene activate. Au radare pornite, verifică țintele și nu sunt doar în jurul orașelor, ci sunt și în jurul principalelor obiective strategice. 

Ce ar trebui să facă reprezentanții statului pentru ca armata să poate doborî aceste drone?

Armata română are mijloacele necesare pentru a doborî dronele rusești, dar nu are ordinul pentru a face aceasta. Aici trebuie să acționeze instituțiile civile, nu cele militare, pentru a crea cadrul juridic armatei să doboare dronele. 

Pe 15 martie 2023, când au fost găsite drone în România, drone rusești, Președintele Iohannis spunea „incident grav și regretabil”. Au mai trecut ceva luni, pe 9 septembre 2023 spunea „o întâmplare absolut inacceptabilă a spațiului aerian”.

Sunt mai multe variante care pot fi luate în calcul. Din punct de vedere militar, cel mai simplu ar fi ca acolo să fie declarată o zonă de interdicție aeriană. Atunci armata ar avea baza legală pentru a doborî dronele rusești.

La Ministerul Apărării Naționale sunt cel puțin trei proiecte de lege, printre care și cel de folosire a muniției de război și a dronelor, tocmai pentru a permite armatei să doboare aceste drone.

Citește și