• Comisia Europeană a declarat că sistemul de gaze al continentului este „rezistent și flexibil”.
  • Rusia poate trimite în continuare gaze către Ungaria, precum și către Turcia și Serbia.
  • Oprirea fluxului prin Ucraina marchează sfârșitul unei ere de gaz rusesc ieftin în UE.

Livrările de gaze rusești către statele UE prin Ucraina au încetat după ce a expirat un acord pe cinci ani între operatorul ucrainean de tranzit al gazelor Naftogaz și Gazprom din Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că țara sa nu va permite Rusiei să „câștige miliarde suplimentare pe sângele nostru” și a dat UE un an pentru a se pregăti, scrie BBC.

Comisia Europeană a declarat că sistemul de gaze al continentului este „rezistent și flexibil” și că are o capacitate suficientă pentru a face față încetării tranzitului prin Ucraina. Rusia poate trimite în continuare gaze către Ungaria, precum și către Turcia și Serbia, prin conducta TurkStream care traversează Marea Neagră. Oprirea fluxului prin Ucraina marchează sfârșitul unei ere de gaz rusesc ieftin în UE.

Slovacia este cea mai afectată, în timp ce Comisia Europeană afirmă că impactul va fi limitat, datorită unei planificări atente și aprovizionării alternative. Cu toate acestea, impactul strategic și simbolic pentru întreaga Europă este enorm. Rusia a pierdut o piață importantă, dar președintele rus Vladimir Putin spune că țările UE vor suferi cel mai mult.

Recomandări

CE SE ALEGE DE EUROPA?
CNN PUNE PIN-UL PE ROMÂNIA
CE ÎNSEAMNĂ SCHENGEN PT RO?
TRUMP ȘI MUSK, DANSUL VICTORIEI
SE RĂCEȘTE VREMEA
EILISH E ÎN TOP

UE a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia de când aceasta și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, însă o serie de state membre estice încă depind în mare măsură de aceste livrări, care aduc Rusiei aproximativ 5 miliarde EUR pe an. Conform cifrelor blocului comunitar, gazul rusesc a reprezentat mai puțin de 10% din importurile de gaze ale UE în 2023, comparativ cu 40% în 2021. Cu toate acestea, mai multe state membre ale UE, inclusiv Slovacia și Austria, continuă să importe cantități semnificative de gaze din Rusia.

Citește și