• Ucraina a lansat rachete Storm Shadow în regiunea Kursk, marcând o escaladare a conflictului și sprijinului militar occidental.
  • SUA și Marea Britanie permit folosirea armelor cu rază lungă de acțiune, provocând reacții dure din partea Rusiei.
  • Atacurile aeriene s-au intensificat; ambasadele SUA, Italiei și Greciei din Kiev s-au închis temporar.

Ucraina a lansat pentru prima dată rachete britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul Rusiei acesta fiind cel mai recent semn al unei schimbări de poziție din partea țărilor occidentale privind implicarea în conflict, scrie The Independent.

Imaginile care circulă online par să arate fragmente de rachete Storm Shadow în regiunea Kursk din Rusia – zona de frontieră în care forțele ucrainene au organizat un atac surpriză în august, cucerind o mare parte din teritoriul pe care încă îl dețin.

Se crede că aprobarea pentru utilizarea armelor a fost dată ca răspuns la desfășurarea a peste 10 000 de soldați nord-coreeni în Kursk, alături de trupele ruse, în ceea ce oficialii britanici și americani au avertizat că este o escaladare majoră a războiului.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Pe aplicația de mesagerie Telegram, conturi rusești pro-război au postat înregistrări video despre care susțin că includ sunetul rachetelor care lovesc în regiunea Kursk. Pot fi auzite cel puțin 14 explozii uriașe, majoritatea precedate de fluierul ascuțit a ceea ce pare a fi o rachetă care se apropie. Imaginile, filmate într-o zonă rezidențială, arată fum negru ridicându-se în depărtare.

Canalul pro-rus Two Majors Telegram a declarat că Ucraina a lansat până la 12 rachete Storm Shadows în regiunea Kursk și a difuzat imagini cu fragmente de rachete despre care se spune că provin din Storm Shadows.

Kievul face de mult timp presiuni pentru a obține permisiunea de a utiliza rachetele Storm Shadow în Rusia, în timp ce caută o creștere a sprijinului militar occidental pentru a contracara forțele lui Vladimir Putin care avansează pe mai multe fronturi în Ucraina. Presiunea a crescut odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, existând temeri că acesta ar putea tăia ajutorul militar și financiar acordat Ucrainei atunci când își va prelua funcția în ianuarie.

Țările occidentale au rezistat acestor eforturi de lobby până zilele trecute, când președintele american Joe Biden a dat undă verde Kievului să utilizeze rachete ATACMS de fabricație americană dincolo de frontiera rusă. Cu toate acestea, în septembrie, Sir Keir Starmer a făcut o vizită surpriză la Casa Albă, unde a fost discutată posibila utilizare a rachetelor Storm Shadow.

Adresându-se Camerei Comunelor după o chestiune de procedură, secretarul apărării John Healey nu a negat că rachetele au fost utilizate, spunând că nu poate „intra în detalii operaționale suplimentare”.

Dar el a remarcat: „Noi, ca națiune și guvern, ne dublăm sprijinul pentru Ucraina” și că «acțiunea Ucrainei pe câmpul de luptă vorbește de la sine».

Aceasta a avut loc la doar câteva momente după ce dl Healey a explicat deputaților de ce renunță la echipamentele militare într-o serie de reduceri pentru a economisi 500 de milioane de lire sterline din bugetul apărării, lăsând întrebări cu privire la cât de pregătită este armata britanică pentru război.

Printre elementele reduse se numără ultimele două nave de asalt amfibiu ale Marii Britanii, HMS Bulwark și HMS Albion; 14 elicoptere Chinook; 17 elicoptere Puma; dronele Watchkeeper MK1; și fregata HMS Northumberland.

Cu revizuirea strategică a apărării în curs de desfășurare, el a avertizat că „aceasta nu va fi ultima dată când va trebui să iau decizii dificile”.

Conservatorii au susținut că reducerile se datorează faptului că laburiștii au refuzat să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5 % din PIB și au cerut ca echipamentele aruncate să fie oferite Ucrainei.

Dl Healey le-a mai spus parlamentarilor că a vorbit în ultimele 24 de ore cu omologul său ucrainean.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul apărării Rustem Umerov nu a confirmat rapoartele conform cărora țara sa a folosit rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Marea Britanie, dar a declarat că Ucraina „folosește toate mijloacele pentru a ne apăra țara”.

„Nu intrăm [în] detalii, dar spunem doar că suntem capabili și capabili să răspundem”, a adăugat el.

Marți, a fost lansată prima rachetă furnizată de SUA, care ar fi lovit un depozit de arme din regiunea Bryansk, la aproximativ 130 km adâncime în interiorul Rusiei. Moscova a răspuns furios, acuzând Occidentul de escaladarea războiului.

Într-un răspuns aparent, președintele Putin a semnat o revizuire planificată de mult timp a doctrinei nucleare a țării.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că rachetele cu rază lungă de acțiune care urmează să fie lansate pe teritoriul Rusiei „operate de experți militari americani” vor fi considerate drept o „nouă fază a războiului occidental împotriva Rusiei și va reacționa în consecință”, a spus el.

Într-un interviu publicat miercuri, șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, a declarat că Moscova se va răzbuna pe țările NATO care facilitează atacurile ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Administrația Biden va permite, de asemenea, Ucrainei să utilizeze mine antipersonal furnizate de americani pentru a o ajuta să încetinească progresul Rusiei pe câmpul de luptă în război, a declarat miercuri secretarul american al apărării, marcând a doua schimbare majoră de politică a Washingtonului în câteva zile. Lloyd Austin a declarat că această schimbare este urmarea schimbării tacticii de către armata rusă. Trupele terestre ruse conduc mișcarea pe câmpul de luptă, mai degrabă decât forțele din transportoare blindate, astfel încât Ucraina are „nevoie de lucruri care pot ajuta la încetinirea acestui efort”, a declarat dl Austin în timpul unei călătorii în Laos.

Între timp, ambasada SUA la Kiev s-a închis temporar miercuri, citând temerile legate de un „atac aerian semnificativ” – Rusia și-a intensificat asaltul aerian asupra orașelor ucrainene în ultimele zile. Departamentul de Stat al SUA pentru Afaceri Consulare a declarat: „Ambasada SUA recomandă cetățenilor americani să fie pregătiți să se adăpostească imediat în cazul în care este anunțată o alertă aeriană”.

Ambasadele Italiei și Greciei au urmat exemplul, însă ambasadele britanică, franceză și germană au rămas deschise. Ministrul britanic al științei, Peter Kyle, a declarat că Marea Britanie monitorizează situația și „va face tot posibilul pentru a menține cetățenii britanici în siguranță”.

Ulterior, cea mai importantă agenție de spionaj din Ucraina a afirmat că Rusia se află în spatele unui avertisment fals cu privire la o iminentă lovitură aeriană rusă majoră, răspândit online ca parte a ceea ce a descris ca fiind război psihologic.

„Acest mesaj este un fals, conține erori gramaticale tipice operațiunilor informaționale și psihologice rusești”, a declarat Direcția principală de informații de la Kiev.

Citește și