- Scopul Ucrainei este de a bloca sursele de venituri ale Rusiei, inclusiv prin blocarea exporturilor de petrol.
- În scurt timp, prețurile la energie pot crește drastic și poate apare lipsă de curent electric în Ungaria dacă nu se va găsi o soluție.
- Ungaria a fost exclusă de la sancțiunile de import de petrol din Rusia pentru a-și găsi surse alternative, dar nu a reușit de doi ani.
Din necesarul de petrol al Ungariei, 70% provine din Rusia, din care jumătate de la Lukoil. Acest transport trecea până acum din Rusia în Ungaria prin Ucraina, însă guvernul de la Kiev l-a oprit de curând. Ungaria a anunțat sancțiuni dure împotriva Ucrainei.
Advertisment
Ucraina nu a oprit doar transportul de petrol către Ungaria, ci și către Slovacia. Este vorba despre un necesar de aproximativ 33% pentru Ungaria și 40-45% pentru Slovacia din importurile de petrol din Rusia. Totul a început după invazia Rusiei în Ucraina, când Uniunea Europeană a impus sancțiuni, inclusiv interzicerea importului de petrol din Rusia pe cale maritimă și prin conducte. Totuși, a fost permis în continuare importul de petrol pentru Ungaria, Slovacia și Cehia.
Având în vedere că aceste țări depind într-o măsură semnificativă de petrolul rusesc și nu au alternative viabile pentru a-și acoperi necesarul de petrol, condiția impusă de UE a fost ca acestea să găsească rapid surse alternative. Ucrainenii susțin că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple deja de doi ani. Moscova continuă să obțină venituri semnificative, de aproximativ 180 de miliarde de dolari, din aceste exporturi de petrol.
Recomandări
Toate încercările diplomatice de a ajunge la un acord cu Rusia au eșuat. Ca urmare, a fost necesar să se recurgă la această metodă mai drastică de a forța atât Ungaria și Slovacia, cât și Rusia să își schimbe poziția în privința conflictului. Problema majoră pentru Ungaria este că, în absența acestor 33% din necesarul de petrol, prețurile energiei vor crește substanțial în câteva săptămâni și s-ar putea confrunta chiar cu întreruperi în alimentarea cu energie electrică.
În ceea ce privește sancțiunile anunțate de Ungaria, ministrul de externe, Péter Szijjártó, a declarat că va bloca imediat accesul la fondul european de pace, în valoare de 6,5 miliarde de euro, destinat țărilor care livrează arme Ucrainei. Acest fond este conceput pentru a compensa țările care sprijină Ucraina cu echipament militar. Ungaria dorește să blocheze accesul la acest fond cât timp Ucraina nu permite transportul de petrol.
Citește și
- Încetinirea economică și reglementările din China reduc vânzările mărcilor de lux
- Știi de vreme? 37 de județe vor fi până mâine sub avertizări de ploi și furtuni
- Aeroportul Köln-Bonn din Germania a suspendat toate zborurile, după ce activiștii de mediu au blocat pista de aterizare
Partenerii noștri