- Parlamentarii ucraineni au deschis marți calea pentru interdicția împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC).
- Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși.
- Decizia de a le interzice va fi luată de o instanță.
Parlamentarii ucraineni au deschis marți calea pentru interdicția împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) minoritară, legată de Rusia, pe care Kievul a declarat-o complice la invazia Ucrainei de către Moscova, scrie Reuters.
Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, dar credința este împărțită într-o ramură legată în mod tradițional de Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) și o biserică independentă, recunoscută de ierarhia ortodoxă mondială din 2019.
Liderii ucraineni au acuzat UOC, legat de Moscova, că a favorizat atacul Kremlinului vechi de 30 de luni, răspândind propagandă pro-rusă și adăpostind spioni. Un proiect de lege adoptat marți în parlament interzice Biserica Ortodoxă Rusă pe teritoriul ucrainean, iar o comisie guvernamentală va întocmi o listă a organizațiilor „afiliate” ale căror activități nu sunt permise. Lista este de așteptat să vizeze în mod specific UOC.
Decizia de a le interzice va fi luată de o instanță. Un total de 265 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege, iar 29 împotrivă, a declarat parlamentarul Yaroslav Zhelezniak pe Telegram.
„Astăzi ne-am pornit pe calea inevitabilă a curățării din interiorul rețelei de agenți ai Kremlinului, care s-a ascuns în spatele măștii unei organizații religioase de zeci de ani”, a declarat parlamentarul Roman Lozynskyi pe Facebook. Nu a existat nicio reacție imediată din partea bisericii minoritare, dar a spus în trecut că a rupt legăturile cu Republica Moldova, care este un susținător deschis al războiului de la Moscova, după invazia din februarie 2022.
Oficialii ucraineni contestă această afirmație și au lansat zeci de proceduri penale, inclusiv acuzații de trădare, împotriva a zeci de clerici. Cel puțin unul a fost trimis în Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri.
Legislația are încă nevoie de semnătura președintelui Volodimir Zelenski, care a descris această mișcare la începutul acestei luni drept „un scop de întărirea independenței spirituale a Ucrainei”. El a spus că legea ar trebui să garanteze „nu va exista nicio manipulare a Bisericii Ucrainene de la Moscova”.