• Ucraina a anunțat joi noapte că a pierdut orice contact cu centrala de la Cernobîl.
  • O întrerupere a curentului la instalație este cea care a declanșat incidentul.
  • Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus că situația se agravează pe zi ce trece, iar cantitatea de radiații nu este sigură.

Ucraina a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl, în urma unei întreruperi de curent la instalație, a raportat Reuters. Anunțul vine la doar câteva zile de când centrala de la Zaporojia a fost atacată de către ruși, riscând ca o explozie să ia naștere.

Ucraina a declarat joi organului de pază nuclear al ONU că a pierdut orice contact cu instalațiile de deșeuri radioactive de la Cernobîl, de lângă centrala electrică defunctă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume din 1986, care este acum deținut de forțele ruse.

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) faptul că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Situația de la Cernobîl îl îngrijorează pe directorul general al AIEA

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a vorbit despre situația în curs de la Cernobîl, spunând într-o declarație că situația se agravează pe zi ce trece, iar cantitatea de radiații nu este sigură.

De la o zi la alta, vedem o situație înrăutățită la CNE din Chornobîl, în special pentru siguranța radiațiilor și pentru personalul care gestionează instalația în circumstanțe extrem de dificile și de provocatoare”, a spus el.

„Repet apelul meu urgent către forțele care controlează efectiv instalația să respecte procedurile interne de protecție împotriva radiațiilor, să faciliteze rotația în siguranță a personalului și să ia alți pași importanți pentru a asigura siguranța”, a spus Rafael Mariano Grossi.