Ucraina anunță că rata mortalității soldaților ruși a ajuns la cel mai mare nivel de la începutul războiului

Soldații ruși mor în număr mai mare în Ucraina în această lună decât oricând de la prima săptămână de la invazie, potrivit datelor ucrainene. Datele ucrainene arată că 824 de soldați ruși au murit pe zi în februarie.

Cifrele au fost evidențiate de Ministerul britanic al Apărării. Cifrele nu pot fi verificate – dar Marea Britanie spune că tendințele sunt probabil exacte”. Creșterea vine în contextul în care se vorbește despre o ofensivă de primăvară a forțelor rusești în estul țării. Săptămâna trecută, ministrul demisionar al apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a declarat că se anticipează o nouă ofensivă rusă în jurul datei de 24 februarie – aniversarea invaziei la scară largă.

Însă unii politicieni locali, inclusiv guvernatorii din Lugansk și Donețk, au susținut că ofensiva a început deja. Unele dintre cele mai aprige lupte au avut loc în jurul Bahmut, în estul țării. Duminică, șeful forței rusești de mercenari Wagner a declarat că grupul a cucerit o așezare din apropierea orașului devastat.

Evgheni Prigozhin a declarat pe Telegram: Astăzi, așezarea Krasna Hora a fost cucerită de detașamentele de asalt ale PMC Wagner”. De asemenea, Prigozhin a dat credit grupului său pentru ofensiva asupra Bakhmut, minimalizând rolul armatei ruse: Pe o rază de 50 km, plus sau minus, există doar luptători ai PMC Wagner”, a scris el.

Declarația lasă să se întrevadă tensiuni de lungă durată între armata rusă și Wagner. Atunci când orașul Soledar a fost cucerit în ianuarie, Prigozhin a susținut că luptătorii săi dețineau controlul deplin, lăudându-se că au participat doar trupele sale – o afirmație pusă la îndoială de Ministerul rus al Apărării.

Importanța strategică a orașului Bahmut a fost pusă la îndoială, dar luptele prelungite l-au transformat într-un premiu simbolic. Potrivit datelor ucrainene, evidențiate de Marea Britanie, cele 824 de pierderi rusești pe zi reprezintă de peste patru ori mai mult decât rata raportată în iunie și iulie, când aproximativ 172 de soldați ruși au murit în fiecare zi.

Armata ucraineană susține că 137.780 de militari ruși au murit de la începutul invaziei la scară largă. Ministerul britanic al Apărării a precizat că recenta creștere s-ar putea datora unei serii de factori, inclusiv lipsa de personal instruit, de coordonare și de resurse pe întregul front”.

Ucraina continuă, de asemenea, să sufere o rată mare de uzură”, a precizat Marea Britanie. Forțele rusești au făcut puține progrese în Ucraina de la retragerea lor din marele oraș sudic Herson, în noiembrie anul trecut.

Exit mobile version