• Lyman este un centru logistic cheie în regiunea estică Donețk.
  • Capturarea ar putea ajuta la atacurile asupra regiunii vecine Lugansk.
  • Pierderea declanșează critici din partea Rusiei și un apel la escaladare.

Ucraina a revendicat duminică controlul total al centrului logistic din estul țării, Lyman, cea mai importantă victorie a Kievului pe câmpul de luptă din ultimele săptămâni, oferind o potențială bază de manevră pentru noi atacuri în est și sporind în același timp presiunea asupra Kremlinului.

Reversul pentru președintele rus Vladimir Putin a venit după ce vineri a proclamat anexarea a patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina, zonă care include Lyman. Kievul și Occidentul au condamnat această proclamare ca fiind o farsă ilegitimă. Începând cu ora 12.30, Lymanul este complet curățat, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt clip video pe canalul său Telegram. Mulțumim trupelor noastre … Glorie Ucrainei!.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Rusia își retrage trupele din zonă în legătură cu crearea unei amenințări de încercuire. Acesta nu a menționat orașul în actualizarea sa zilnică privind luptele din Ucraina de duminică, deși a declarat că forțele ruse au distrus șapte depozite de artilerie și rachete în regiunile ucrainene Harkov, Zaporojie, Nikolaev și Donețk.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Forțele rusești au capturat Lyman de la Ucraina în luna mai și îl folosiseră ca centru logistic și de transport pentru operațiunile sale în nordul regiunii Donețk. Pierderea acestuia este cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul regiunii Harkov, luna trecută.

Moscova capturase Lymanul în iulie

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, care se învecinează cu Donețk, a declarat că controlul asupra Lymanului s-ar putea dovedi un factor cheie pentru a ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea sa, a cărei capturare completă a fost anunțată de Moscova la începutul lunii iulie, după săptămâni de progrese mărunte.

Ministerul britanic al Apărării a descris Lyman ca fiind important din punct de vedere operațional, deoarece comanda o trecere rutieră cheie peste râul Siverskyi Donets, în spatele căruia Rusia a încercat să își consolideze apărarea. Rusia a suferit probabil pierderi grele în timpul retragerii, a precizat ministerul într-o declarație. Rusia avea între 5.000 și 5.500 de soldați în oraș înainte de atacul ucrainean, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

Zonele pe care Putin le-a revendicat ca fiind anexate – regiunile Donețk și Lugansk din Donbas, plusHerson și Zaporojie în sud – formează o fâșie de teritoriu egală cu aproximativ 18% din suprafața totală a Ucrainei. În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene din Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe, a declarat Zelenski sâmbătă, într-o alocuțiune de seară.